Cine face educatie nonformala?

Cine face educatie nonformala?

Dacă vă întrebaţi cine sunt cei care fac astfel de oferte de activităţi, vă invităm să reflectaţi puţin la profilul instituţiei sau organizaţiei din care faceţi parte. Aţi identificat vreodată o nevoie a unui grup ţintă pe care aţi putea-o acoperi prin specificul serviciilor oferite de dumneavoastră, fără ca aceasta să fie neapărat bazată pe certificare, ci pe abilitarea celor vizaţi de a gestiona anumite cunoştinţe, de a se implica în anumite activităţi? Ei bine, atunci faceţi parte dintre cei ce sunt activi în domeniul educaţiei nonformale.

Practic orice organizaţie poate să beneficieze de educaţia nonformală.

Mai jos găsiţi câteva exemple de astfel de instituţii sau organizaţii care pot realiza activităţi de învăţare în contexte nonformale (fără a fi exhaustivă):

  • - organizaţii neguvernamentale (indiferent de profil);

  • - organizaţii guvernamentale;

  • - unităţi şi instituţii de învăţământ preuniversitar şi superior;

  • - centre de educaţie şi formare profesională;

  • - angajatori (firme etc.);

  • - centre de îngrijire şi protecţie a copilului;

  • - palate şi cluburi ale elevilor;

  • - instituţii precum: muzee, teatre, centre culturale, biblioteci, cinematografe, case de cultură;

  • - asociaţii profesionale, sindicate;

  • - biserica etc.


La fel de bine astfel de activităţi pot fi întreprinse şi de diferite persoane-resursă cu rol de formator/ facilitator/ consilier, care iniţiază diferite proiecte în parteneriat cu astfel de instituţii şi organizaţii (de exemplu actori sau scenarişti) precum şi de către grupuri informale.

Principalii furnizori de programe şi proiecte de educaţie nonformală în România, rămân (deocamdată) organizaţiile neguvernamentale, care prin scopul şi activităţile desfăşurate reuşesc să angreneze cel mai mare număr de persoane, beneficiari ai procesului de învăţare în context nonformal. Totodată din ce în ce mai multe şcoli şi din ce în ce mai multe parteneriate de organizaţii care provin din medii diferite încep să apeleze la acest tip de învăţare.

Dacă furnizorii de educaţie nonformală pot fi o gamă largă de instituţii şi organizaţii, în ceea ce priveşte beneficiarii, lucrurile pot varia de la foarte simplu (ne referim la orice persoană care doreşte să exploreze şi să înveţe ceva nou, să-şi dezvolte anumite abilităţi şi competenţe, să reia un anumit parcurs, cu sau fără nevoia unei certificări ulterioare etc.), la foarte complex, în momentul în care stabilim categorii din ce în ce mai clare de beneficiari (ex. tineri, adulţi, seniori, angajaţi, factori de decizie etc.).

Adaugat de vlad la 14-11-2012 6:42:35
Editat de Andrei Popescu la 04-12-2012 13:11:02
Iti place? Da un
Placut de 13 persoane
11498 vizualizari