Selectia cartilor vii

Într-o bibliotecă, selecţia de cărţi reprezintă aspectul cel mai important, dar şi punctul forte al acesteia. Dacă selecţia cărţilor este facută bine, atunci şi cititorii vor fi atraşi să exploreze biblioteca. Dar, până în acest moment, selecţia cărţilor ar putea fi cea mai delicată sarcină, pentru că presupune o bună organizare, mult tact şi atenţie la detalii. Cărţile care vor fi selectate vor fi prezentate într-un catalog, iar mărimea acestuia depinde de numărul de cărţi şi mărimea bibliotecii.

Atunci când ne propunem să selectăm cărţile, trebuie să ţinem cont de câteva aspecte precum: titlurile cărţilor trebuie să reprezinte o categorie de persoane care sunt supuse frecvent prejudecăţilor, stereotipurilor şi chiar discriminării. Rămâne la latitudine organizatorilor să interpreteze acest lucru în funcţie de contextul în care se află.
Catalogul trebuie să aibă un număr de cărţi care să ofere oportunitatea cititorilor de a avea de unde să aleagă cărţi. Recomandăm în acest sens ca numărul de cărţi să nu fie mai mic de 15 cărţi dar să nu fie nici prea mare - 50 de cărţi. Numărul de cărţi îl alegem şi în funcţie de locaţia pe care o găsim.

Astfel, paşii pe care îi recomandăm în selecţia finală a cărţilor sunt:7.jpg
Ø  Realizarea unor propuneri de titluri pentru cărţi în funcţie de contextul local. Recomandăm să vă gândţi la un număr de 20 de titluri de cărţi pentru a avea o ofertă cât mai variată
Ø  Realizarea sau primirea documentaţiei pentru selecţia cărţilor: formularul de înscriere a cărţilor care cuprinde informaţii despre (nume carte, date de contact, titlul cărţii din care poate să selecteze, o descriere a cărţii, o descriere a prejudecăţilor cu care se confruntă, orele şi zilele în care poate participa ca şi carte în cadrul bibliotecii, alte detalii sau nevoi speciale de care ar trebui să ţinem cont; descrierea metodologiei bibliotecii, descrierea rolului cărţilor, programul bibliotecii, etc
 • Realizarea unei liste cu titlurile cărţilor şi locul în care ar putea fi găsite cărţile. Cărţile ar putea fi găsite: prin cunoştinţe apropiate, prin prietenii care pot să dea informaţia mai departe, prin organizaţii sau instituţii care lucrează direct cu categorii de persoane care ar putea să se confrunde cu prejudecăţi sau stereotipuri
 • Trimiterea invitaţiilor de participare ca şi carte în cadrul bibliotecii către potenţialele cărţi dar şi pe liste de discuţii sau organizaţii care ar putea să “ofere” cărţi
 • Întâlniri cu organizaţiii sau persoane care ar putea să cunoască cărţi care ar putea să participe
 • Primirea formularelor de inscriere de la cărţile care pot şi doresc să se înscrie
 • Selecţia cărţilor pe baza formularelor de înscriere
 • Realizarea listei finale a cărţilor
 • Realizarea cataloagelor de cărţi
 • Informarea cărţilor cu privire la întâlnirea de informare care va avea loc cu câteva zile înainte de deschiderea bibliotecii
 
Alte aspecte privind profilul cărţilor:
 • Cărţile trebuie să fie autentice şi să aibă o experienţă relevantă pentru titlul de carte pe care îl reprezintă. Am experimentat de multe ori situaţia în care organizaţii din România au dorit să organizeze o bibliotecă vie, dar ar fi dorit să aducă persoane care să interpreteze rolul de carte. Acesta în sine nu reprezintă o bibliotecă vie - probabil ar reprezenta o alta formă de teatru
 • Cărţile trebuie să fie persoane stabile din punct de vedere emoţional, echilibrate şi care sunt capabile să comunice cu o diversitate de cititori cu personalităţi şi interese diferite. Cărţile trebuie să fie persoane integre care să fie capabile să evite mai ales abordările misionare – să promoveze un anumit concept, religie, cauză personală.
 • Nu este de ajuns să selectaţi o persoană care este foarte comunicativă sau vorbăreaţă. Pot exista de multe ori situaţii când sunt persoane care vor să se promoveze pe ele însele.
 • Cărţile trebuie să fie persoane de încredere pe care să vă puteţi baza şi mai ales care îşi pot lua responsabilitatea să participe la bibliotecă în orele în care şi-au luat angajamentul să participe. Orarul cărţilor este selectat de cărţi şi menţionat în formularul de înscriere. Când faceţi catalogul final, e recomandat să sunaţi cărţile încă o dată şi să reconfirmaţi intervalul orar în care vor participa. Noi, la sfârşitul fiecărei zile am reanunţat cărţile care este programul din următoarea zi pentru a ne asigura că nu au uitat şi că vor fi acolo.
 •  Ar fi recomandat ca fiecare titlu de carte să aibă doi reprezentanţi dacă este posibil, astfel încât să existe două exemplare ale aceeaşi cărti mai ales dacă sunt citite în acelaşi timp.
 • Într-un mediu internaţional este de recomandat să scrieţi în catalog limbile în care cărţile pot comunica (vezi modelul de catalog de mai sus)
 • De aseamenea este de recomandat să puneţi la dispoziţie dicţionare. Dicţionarele sunt persoane care pot face traduceri pentru cititori sau pentru cărţi mai ales în situaţia în care se comunică în multiple limbi.
Adaugat de silvia-roxana la 30-07-2013 10:02:15
Editat de Ana-Maria Gradinariu la 02-08-2013 12:21:38
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
4447 vizualizari
TOP