Comparatii si intrebari frecvente

Comparaţie cafenea publică – masă rotundă/ dezbatere clasică

Spre deosebire de o masă rotundă sau de o dezbatere, cafeneaua permite urmărirea mai multor subiecte în paralel. Gazda asigură un rezumat al discuţiilor din tura precedentă, evitând repetarea ideilor şi permiţând aprofundarea/ dezvoltarea altor direcţii.
Prin plimbarea de la o masă la alta, este mai probabil ca participanţii să aibă oportunitatea de a-şi exprima opinia/ a discuta pe toate subiectele care îi interesează.
Prin grupul mai restrâns, poate fi depăşită timiditatea unor participanţi şi o relaţie mai apropiată între orgniazatorii cafenelei şi public. De aceea, cafeneaua poate fi folosită pentru a crearelaţii mai apropiate între personalităţi publice, oficiale şi un public vizat. De  pildă, o cafenea unde gazdele de la mese sunt consilierii locali din oraş sau directorii de şcoală, iar participanţii sunt tineri,  respectiv părinţi.
Dezavantajul este că discuţiile sunt fragmentate, iar participantul nu are imaginea de ansamblu (ce s-a discutat la celelalte mese, ce s-a discutat după ce a plecat el de una din mese). De aceea, rolul sesiunii de  încheiere trebuie să sintetizeze şi să ofere o imagine de ansamblu.


Întrebări frecvente:

1.    Pot organiza o cafenea publică într-o cafenea oarecare din oraş?
Da, desigur. Este de dorit să organizaţi cafeneaua într-un spaţiu de cafenea – vă ajută şi organizarea spaţiului şi recuzita (aveţi mesele, scaunele,  ceştile de cafea). Este cel mai comod,  invitaţii probabil vor şti deja la ce atmosferă să se aştepte şi vor fi relaxaţi.
Dar puteţi organiza şi într-un spaţiu amenajat de voi – în sala de sport a unei şcoli sau într-un parc, dacă reuşiţi să vă orgnaizaţi pentru a avea mese,  scaune, pahare, farfurioare etc.

2.    Cafeneaua poate fi deschisă pentru oricine sau trebuie să ai o listă de invitaţi?
Acest lucru depinde de organizatorii cafenelei. Dar în funcţie de subiectul cafenelei se construieşte şi un public potrivit, pentru că nu vizăm „pe toată lumea”, ci pe cei interesaţi de parcuri, de situaţia câinilor, de siguranţa în trafic.  
Puteţi organiza un eveniment la care să participe câţi mai mulţi oameni din localitate, dar atunci alegeţi un spaţiu care poate primi numărul pe care îl estimaţi. Sau puteţi spune că veţi primi primii 100 de oameni, în ordinea sosirii lor sau pe baza unei înscrieri telefonice/ online– ca să puteţi limita într-un fel numărul de participanţi la resursele pe care le aveţi.
Rămâne, în acest caz însă, să găsiţi o cale de a filtra oamenii care sunt interesaţi şi relevanţi pentru subiectul dezbătut, nu interesaţi doar de cafea!

Primim întrebări şi sugestii şi căutăm exemple de cafenele publice care s-au întâmplat (vezi mai jos datele de contact)!
Adaugat de Sinziana Dobre la 26-07-2013 7:40:52
Iti place? Da un
Placut de 1 persoane
3725 vizualizari
TOP