Debate

Debate
Ce este debate-ul (dezbaterea academică)?
 
Pe scurt, o dezbatere academică (numită şi educaţională sau formală), presupune o temă de discuţie, două echipe, pro şi contra şi un arbitru care decide care parte a fost mai convingătoare. 
 
Cele două echipe, deși bine intenționate, sunt în dezacord față de tema în discuție. Prin urmare, ele trebuie să aducă argumente prin care să-și demonstreze punctul de vedere. Dar asta nu se întâmplă oricum, ci după anumite reguli, în funcție de care se pot distinge mai multe formate de dezbatere.

Diferențele principale între dezbaterile generale din societate și dezbaterile educaționale sunt structura formală, restrangerea temei aflate în discuție și caracterul de competiție. În funcție de structura formală, exista mai multe formate de dezbateri (Karl Popper, World Schools, British Parliamentary), în care variază numărul de membri dintr-o echipă, numărul de echipe, rolurile fiecărui vorbitor și modalitatea de interacțiune dintre participanții la dezbatere.

Într-o dezbatere rolurile fiecărui participant, timpul alocat fiecărei secțiuni și regulile care se aplică sunt clar trasate. De asemenea, echipele au posibilitatea de a interacționa prin schimburi de întrebări sau intervenții punctuale, în funcție de format. Abordarea de tip pro/contra dezvoltă participanților capacitatea de analiză a problemelor controversate și ajută la obținerea unor imagini nedistorsionate de prejudecăți. În acest context, participanții vor fi determinați să emită judecăți asupra unei teme folosind criterii obiective și, totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi, nu doar de opinii.
 
Indiferent de format, ceea ce este important de subliniat este că tema dezbaterii reprezintă în primul rând un pretext pentru exersarea abilităților de comunicare în spațiul public, de gândire critică și de argumentare logică, și nu o încercare de a stabili valoarea de adevăr a uneia din cele doua poziții expuse.
 
La ce bun să dezbați? 
 
În primul rând, pentru a deprinde argumentarea, care este vitală pentru a hotărî în multele situații în care apar diferențe de opinii, întrebări sau incertitudini. Argumentarea presupune formularea unor raționamente clare, coerente și structurate. Se adaugă capacitatea de a face documentare riguroasă, de a identifica surse credibile de informații, de a construi discursuri publice de impact, de a îți ascuți umorul și fair play-ul.

În ce context poate fi folosită această metodă?
 
Dezbaterea poate fi folosită ca metodă de dezvoltare personală, astfel încât să ajute indivizii unui anumit grup să își formeze și dezvolte abilitățile de argumentare, vorbire în public, lucru în echipă, gândire critică. 
 
Prin abordarea și analiza ambelor fațele ale unei teme, dezbaterea poate fi utilizată în cazul unor teme ”controversate”, pentru a spori toleranța, acceptarea, a spori gradul de înțelegere. Abordarea din debate dezvoltă paticipanților capacitatea de analiză a problemelor controversate și ajută la obținerea unei imagini nedistorsionate de prejudecăți. În acest context, participanții vor fi determinați să emită judecăți asupra unei teme folosind criterii obiective, și totodată, să apere o poziție folosind argumente susținute de dovezi și nu de simple opinii.
 
Realizată într-un cadru public, dezbaterea poate atrage atenția asupra unei teme de importanță și de a implica o comunitate în dialog. 

106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.png---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->
Mai multe informații despre modul în care această metodă poate fi folosită găsiți în sub-secțiunile meniului din dreapta. Tot aici aveți la dispoziție o serie de Resurse, Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante.
---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> --->106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png

Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Teodora Graur (Asociația Româna pentru Dezbateri, Oratorie şi Retorica - ARDOR)
Adaugat de Andrei Popescu la 07-11-2012 15:46:44
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:12:36
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
125673 vizualizari
TOP