Pregatirea pentru dezbatere

Nu există o rețetă pentru a te pregăti pentru o dezbatere, dar există câțiva pași recomandați de parcurs înaintea desfășurării dezbaterii propriu-zise.

1. Definirea Moțiunii și a Termenilor Cheie
Definirea implică înțelegerea esenței dezbaterii. Să definești moțiunea este sinonim cu a răspunde la întrebarea: “Ce îmi cere moțiunea aceasta să dezbat?“ Poate fi de ajutor ca fiecare termen care o alcătuiește să fie mai întâi analizat și definit separat.
 
2. Documentarea
Documentarea este o etapă importantă în pregătire. Citind cât mai mult despre tema de dezbatere și printr-o documentare temeinică, va fi mai ușor să formulați argumente pe care să le susțineți cu dovezi și exemple veridice și relevante. 

3. Brainstorming de argumente
Găsiți cât mai multe argumente, din cât mai multe perspective, în favoarea sau contra moțiunii (concentrându-vă pe poziţia pe care o susţineţi). La sfârșitul brainstorming-ului se pot obtine chiar şi 10 – 15 idei care pot să conducă la argumente.
 
4. Dezvoltarea argumentelor
Dezvoltarea argumentelor înseamnă aplicarea modelului Afirmaţie/Raţionament/Dovadă. Fiecărui argument identificat trebuie să-i fie asociate o explicație, dovezi relevante și o concluzie care să indice importanţa argumentului pentru dezbatere.
 
5. Prioritizarea și gruparea argumentelor
Odată ce avem mai multe argumente, trebuie să le identificăm pe cele semnificative pentru dezbatere. Acestea vor deveni centrale. O să observăm de asemenea că unele argumente privesc o anumită arie, în vreme ce altele privesc alte zone, cum ar fi cea economică, socială sau morală, spre exemplu. În această fază, argumentele vor fi grupate pe astfel de criterii. Aceste grupări de argumente (mici) vor forma blocurile de argumentare sau argumentele mari/majore.
 
6. Denumirea blocurilor de argument
Fiecare dintre aceste blocuri de argumente e recomandat să primeasă un nume. Aceste nume trebuie să fie cât mai atrăgătoare şi de impact pentru audienţă.
 
7. Definirea liniei de caz/filosofiei de caz
Odata ce cazul este complet, fiecare echipă trebuie să identifice o linie generală (abordare) care sintetizează poziția pe care fiecare o vor susține.
Adaugat de Teodora Graur la 09-06-2013 5:42:35
Editat de Teodora Graur la 30-06-2013 10:40:14
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
5685 vizualizari
TOP