Scurt istoric

Sistemul actual de dezbateri are la origine adunările din Grecia Antică, unde se supuneau discuției probleme de interes pentru societate și unde fiecare cetățean își putea exprima  punctul de vedere. Dezbaterea a fost preluată ca metodă educațională în învățământul superior, în Atena, de către Socrate, Platon și Aristotel.

Agora.jpg
În Evul Mediu, dezbaterile și-au pierdut rolul în conducerea societății, dar dar au rămas un element de bază în educație. Participarea activă a studenților se realiza prin dezbaterea problemelor – disputatio – care presupunea discuții atât de antrenante încât atrăgeau și public din afara clasei. După Evul mediu, dezbaterile au fost redescoperite de englezi, iar limba latină a fost înlocuită de engleză în practicarea acestora. Profesorii din Anglia predau dezbaterea într-o formă mai structurată, iar cei interesați se confruntau în ”cercuri literare”, unde dezbăteau ultimele evenimente, literatura sau alte subiecte.

Dezbaterile au pătruns și în Statele Unite, jucând un rol important în întâlnirile orășenești, unde se discutau problemele importante ale comunității și au evoluat către una din cele mai cunoscute forme de dezbatere din societate: dezbaterea electorală. Dezbaterile electorale au la origine dezbaterile itinerante susținute de cel care urma sa devină președintele SUA, Abraham Lincoln și senatorul de Illinois, Stephen Douglas. În anul 1858, aceștia s-au confruntat într-o serie de șapte dezbateri publice, în care cel mai important subiect atacat a fost sclavia. Treptat, dezbaterile electorale s-au impus ca o metodă a campaniilor electorale, de la Congres la Senat, până la postul de președinte al statului.

lincolndebates.jpg

Interesul tot mai crescut pentru dezbateri a dus la ideea că și studenții se pot confrunta în acest gen de dispute – printre primele dezbateri organizate între universități au fost cele din anii 1892 și 1894 Harvard – Yale, Michigan – Wisonsin și Stanford – California. În timp, dezbaterile s-au răspândit și la nivel de licee, iar extinderea rapidă a dus la formarea mai multor formate de dezbateri: Lincoln – Douglas, Karl Popper, World Schools, Parliamentary etc, în funcţie de nivelul, experienţa şi sistemul de organizare al diverselor uniuni studenţesti sau de liceu.
Adaugat de Teodora Graur la 09-06-2013 5:39:14
Editat de Teodora Graur la 30-06-2013 9:49:29
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
4241 vizualizari
TOP