Termeni cheie

Moțiunea

Tema de dezbatere, numită și moţiune este o afirmaţie asupra căreia oameni rezonabili pot avea opinii diferite.
 
O moțiune bine elaborată trebuie să se concentreze asupra unui conflict real între valori importante, cum ar fi libertatea sau dreptatea. În același timp, moțiunea trebuie să includă, într-o anumită măsură, și considerente de ordin practic. 
 
Cu alte cuvinte, o moțiune bine formulată oferă șanse egale și trebuie elaborată în asemenea manieră încât fiecare dintre părți să aibă ceva de spus.
 
În unele formate de dezbatere, cum ar fi World Schools sau cele de tip parlamentar, o moțiune începe de obicei cu formularea ”Acest Parlament ar...”. Este doar o modalitate de exprimare și nu presupune existența unui Parlament real sau susținerea unui punct de vedere exprimat de membrii Parlamentului unei țări. 
 
Exemple de moțiuni:
 
- Uniformele școlare ar trebui să fie obligatorii
- E timpul ca amenzile să fie proporționale cu veniturile
- Este mai bine să studiezi în străinătate decât în România
- Acest Parlament ar legaliza consumul de droguri ușoare
 
Mai multe exemple de teme de dezbateri puteți găsi aici: http://idebate.org/debatabase. 

Cazul 

Cazul reprezintă totalitatea argumentelor care sprijină punctul de vedere al unei echipe în cadrul dezbaterii. Cazul echipei este esența argumentării echipei. Fiecare argument în parte trebuie să ajute la demonstrarea cazului, care la rândul său trebuie să dovedească partea specifică de moțiune. Debaterii trebuie să se întrebe de fiecare dată “Dovedește argumentul acesta partea sa de moțiune?”

Elementele cazului:
 
În formatul World Schools, cazul are o structură aparte, diferită de alte formate de dezbateri. Astfel, un caz va trebui să conţină:

Definiţii - care contribuie la explicarea semnificaţiei moţiunii;

Status quo - informaţii şi descrieri referitoare la contextul în care se desfăşoară moţiunea, de dorit sa fie acceptat de ambele echipe, cât mai obiectiv prezentat;

Filosofia cazului (linia de caz) - cuprinde abordarea care sintetizează poziţia echipei;

Structura cazului (case division) - trebuie să cuprindă ariile mari în cadrul cărora o echipă îşi elaborează argumentele. Structura cazului trebuie anunţată încă de la primul vorbitor şi trebuie respectată de-a lungul dezbaterii. Ariile de discuţie se vor împărţi între vorbitori, nefiind responsabilitatea vorbitorului 1 să prezinte toate argumentele din caz. De exemplu, vorbitorul 1 poate aborda aspectul politic al moţiunii, vorbitorul 2 pe cel aspectul economic, iar vorbitorul 3 pe cel de natură socială;

Argumente.      


Argumentul

Argumentul este o construcție logică prin care încercăm să demonstrăm valoarea de adevăr a unei afirmații.
 
Un argument reprezintă motivul prin care echipa dovedește de ce un caz este bun. Trebuie ca argumentele să aibă o logică de legatură în spate, adică un “lanț” ce le menține legate și care duce la un scop comun, demonstrarea moţiunii. Dezbaterile fără argumente devin o aglomerație de exemple. Nu este important numărul de exemple; ceea ce contează este analiza acestora. Exemplele singure nu pot câștiga un meci. Echipa trebuie să se asigure că se împart argumente coechipierilor, cele mai importante dintre acestea revenindu-i primului vorbitor.

Intervențiile
 

Sunt intervenții într-un discurs constructiv din partea membrilor echipei oponente. Într-o intervenție poate fi pusă o întrebare, făcută o clarificare, exprimată o idee sau prezentat un exemplu. Nicio intervenție nu trebuie să depășească 15-20 de secunde. Astfel, aceasta trebuie să fie scurtă și la obiect. Orice membru al unei echipe poate adresa intervenții între primul și ultimul minut al unui discurs constructiv (adică toate discursurile în afara celor conclusive) al echipei adversare. Acceptarea sau respingerea intervențiilor este strict la latitudinea vorbitorilor.
Adaugat de Teodora Graur la 09-06-2013 5:44:54
Editat de Teodora Graur la 30-06-2013 10:40:02
Iti place? Da un
Placut de 1 persoane
7083 vizualizari
TOP