Exemple din comunitate

Vernisajul expoziției vii de caricaturi: “ViceVersa”
 

Poza Living exhibition 3.jpg

Cine?

Un grup de 20 de tineri;

Unde?

În Piața Muzeului din Cluj-Napoca;

Când?

9 mai 2009, în timpul Festivalului Transeuropa;

Cum?

În 2009, în cadrul Festivalului Transeuropa inițiat de Asociația “European Alternatives” – eveniment artistic, cultural și politic organizat de și pentru cetățeni europeni - a avut loc expoziția vie intitulată “Vice-versa: living exhibition” ce prezenta într-o manieră originală problematica măsurilor de austeritate economică, prin caricaturile artistului clujean Kőnczey Elemér.  

Un grup de aproximativ 20 de tineri a organizat o acțiune colectivă în Piața Muzeului din Cluj-Napoca, fiecare dintre ei fiind îmbrăcat cu un tricou personalizat cu o caricatură distinctă, sugestivă pentru tematica evenimentului. Tinerii au ocupat strada formând două rânduri paralele, astfel încât cetățenii care doreau să traverseze piața trebuiau să treacă prin mijlocul expoziției vii. Odată ajunși în “galeria” umană, vizitatorii se opreau în fața “exponatelor” vii pentru a privi de aproape caricaturile de pe tricouri, fiind încurajați de cei care le purtau să pornească un dialog, interpretând împreună caricaturile și exprimându-și astfel punctele de vedere proprii cu privire la criza ecomonică și măsurile de austeritate luate de guvernele din Europa. 
 
Poza Living exhibition6.jpg
Grupul care a inițiat expoziția vie a identificat tematica expoziției (măsurile de austeritate), a decis asupra tehnicii de prezentare a mesajului și a selectat caricaturile potrivite din portofoliul artistului K. Elemér, a ales suportul de prezentare al mesajului (tricouri personalizate), a identificat un spațiu public din traseul zilnic al cetățenilor care să ofere vizibilitate manifestării artistice (Piața Muzeului), a stabilit o dată sugestivă pentru desfășurarea evenimentului (9 mai – Ziua Europei și, totodată, Ziua Independenței României); a pregătit materiale de suport pentru a da vizibilitate acțiunii (flyere; un banner; stegulețe cu caricaturile care se regăseau și pe tricouri, pe care le-au dat mai departe vizitatorilor expoziției vii). Dinamica expoziției vii a fost asigurată de interacțiunea dintre inițiatorii manifestării și membrii comunității, dialogul fiind elementul fără de care o expoziție vie nu și-ar putea atinge obiectivul (în acest caz, de informare a cețățenilor și conștientizare).
 
Adaugat de andracordos la 15-06-2013 9:07:53
Editat de andracordos la 23-06-2013 20:02:43
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
4738 vizualizari
TOP