Jonglerie

Jonglerie

Ce este Jongleria?

Jongleria, sau Flow Arts, este capacitatea unui individ de a produce tipare de forma si culoare controland unul sau mai multe obiecte (de cele mai multe ori, in aer, asa cum este definita in dctionarul Webster). Cu alte cuvinte este arta, desprinsa din artele circului si din ritualuri stravechi, de a crea imagini folosind obiecte in miscare. Exista multiple obiecte care pot fi manevrate insa aici vom prezenta doar o parte. 

Este o arta a balansului, provocand gravitatia si castigand. Te joci cu greutatile, trebuie sa intuiesti locul din spatiu in care obiectul va cadea, sa identifici exact forta cu care ar trebui sa arunci si in ce directie sa faci asta. In final, nu vei sti poate sa dai raspuns la aceste intrebari tehnice, dar ca vei simtii, o vei face din reflex, ca o deprindere. Jongleria era parte din spectacolele de circ, era o activitate care surprindea, chiar soca (in functie de obiectele jonglate) si care era `accesibila celor din lumea circului. 

Jongleria, in forma despre care vorbim, nu a aparut de ieri de azi, ea este prezenta in China, Egipt, America de Nord, Micronesia si Mesopotamia de peste 4000 de ani. La curtea Chinei Antice, doamnele foloseau pentru relaxare jongleria cu Diabolo, in timp ce in America de Nord Devil Stick-ul (stramosul Flower Stick-ului) era folosit in ritualurile samanice iar in Noua Zeelanda poi-urile erau folosite de populatia Maori in teatru dans si in antrenamente de lupta.

In zilele noastre si multumita efectului public pe care il are, jongleria poate fi incadrata in animatia stradala insa datorita puternicelor influente in procesele de dezvoltare ale indivizilor poate fi folosita si ca metoda de invatare. In primul rand despre sine.

Care este legatura intre jonglerie si nonformal?

Un stereotip cu privire la jonglerie este faptul ca este cam... neserioasa. Oameni care se joaca cu o serie de obiecte pentru amuzamentul propriu sau al altora. Lasand la o parte aspectul educational al jocului, oricine poate invata ceva din jonglerie. Astfel ea stimuleaza (cel putin) urmatoarele tipuri de abilitati:
- psihomotorii (presupune o buna coordonare a corpului, in special cea dintre mana - ochi, care cu timpul te ajuta o mai buna cunoasterea a propriului corp si sa iti descoperi si depasesti limitele)
- cognitive (pentru a reusi, practicienii jongleriei trebuie mai intai sa inteleaga si sa destructureze miscarea pentru a intelege cum se poate folosi cat mai corect dar si cum se pot imagina noi tipare)
- afective (prin setarea si depasirea unor obiective, precum si prin lucru impreuna cu alti practicieni, duce inclusiv la o serie de emotii pozitive)
In plus, datorita folosirii intregului corp, chiar daca esti stangaci sau dreptaci, va trebuie sa iti folosesti ambele maini, iar in felul acesta, ambele emisfere ale creierului. Se pare ca unii profesori chiar leaga jongleria de obtinerea unor rezultate academice mai bune (vezi AICI).

Intrumente folosite

Sunt o multitudine de instrumente care se folosesc in jonglerie. Departe de a fi acoperite toate acestea, o parte din ele le gasiti dezvoltate in meniul metodei (Poi Poi, Diabolo, Flower Stick, Staff (Baston), Sfere - Contact - vezi si mai jos).

--------------------------------------------------------------------------->
106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.pngMai multe informatii si o modul in care aceasta metoda poate fi folosita:
• Pledoariea pentru jonglerie
• Poi
• Diabolo
• Flower Stick
• Staff
• Contact (sfere)
gasiti in sub-sectiunile meniului din dreapta.
Tot aici aveti la dispozitie o serie de Resurse (link-uri, materiale video), Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante. 
--------------------------------------------------------------------------->
106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png
Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Cosmin Catana (Asociata Curba de Cultura). Date de contact: cosmin.catana(at)gmail.com 
Adaugat de nonformalii la 17-07-2013 15:41:36
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:16:52
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
71366 vizualizari
TOP