Pledoarie pentru jonglerie

1 - Este o evadare din rutina
In timpul perioadelor incarcate de studiu ale elevilor sau ale studentilor, sau in timpul perioadelor supraaglomerate de la birou, exercitiul fizic pe care jongleria il presupune va face sangele sa circule si sa aduca un plus de oxigen in vasele capilare. Rezultatul este o mai buna putere de invatare/ concentrare si o binemeritata pauza pentru relaxare.

2 - Un model de invatare pas-cu-pas
A invata sa jonglezi presupune o serie de provocari. Fie ca tii un obiect in echilibru, il arunci sau il pasezi altcuiva, trebuie sa treci printr-o serie de etape pentru a atinge rezultatul pe care ti-l doresti. In jonglerie nu poti evita etapele de baza. Apoi poti aplica acest model in diferite alte contexte de invatare. 

3 - Dezvolta abilitatile de invatare
Pentru a invata sa jonglezi trebuie sa fii atent, sa observi detaliile, sa-ti planifici o strategie, sa faci pasi mici in invatare, sa te concentrezi pe sarcina si sa inveti din greselile pe care le faci. Procesul de invatare din jonglerie dezvolta rabdarea, perseverenta si autodisciplina. 

Creier.jpg4 - Conecteaza cele doua emisfere cerebrale
Jongleria stimuleaza emisfera cerebrala dreapta, cea responsabila pentru creativitate, muzica, constientizare spatiala, emotii, culoare, si face legatura cu emisfera cerebrala stanga, cea responsabila pentru gandirea liniara, realizarea sarcinilor, gandire matematica/ logica prin conectarea formelor, a tiparelor de miscare si a ritmurilor cu obiectivele de invatare etapizate din jonglerie.

5 - Consolideaza natura deschisa a procesului de invatare
Ca orice materie sau curs din liceu sau facultate, jongleria iti pune la dispozitie oportunitati nenumarate de explorare si dezvoltare. Daca poti jongla cu mingi sau cu esarfe, poti jongla si cu alte obiecte. Daca vei avea sub control 3 obiecte care se misca prin aer, atunci vei putea dezvolta tipare noi de miscare si vei putea adauga obiecte noi. 

6 - Creste stima de sine si increderea in sine
Stima de sine si increderea in sine pot creste semnificativ fara a fi nevoie de jocuri competitive. Jongleria, prin etapele de miscare pe care le presupune, iti va arata ca poti jongla la fel de bine ca cei pe care ii admiri in spectacole. In jonglerie fiecare noua realizare iti va oferi satisfactie instantanee. .

7 - Imbunatateste competentele interpersonale
Jongleria in grup, cu unul sau cu mai multi parteneri, necesita colaborare in grup pentru rezolvarea problemelor si va ajuta participantii sa lucreze cu atentie unii cu ceilalti, atentie indreptate spre persoana celorlalti. Cu ajutorul jongleriei invatarea in grupurile de egali se intampla de la sine, fiecare participant explicand celorlalti cum a reusit sa execute o noua miscare si incurajandu-i sa reuseasca, apreciindu-si unul celuilalt reusita in grup.

8 - Terapie pentru dificultati de invatare
Jongleria poate avea valoare terapeutica pentru copiii (chiar si adultii) cu deficit de atentie si/ sau hiperactivitate. Schimbarea modului de a invata si a structurii grupului poate avea influente pozitive asupra copiilor iar o serie de parinti sustin ca invatand sa jongleze copiii lor si-au imbunatatit semnificativ performanta scolara. Aceasta se datoreaza mai multor factori printre care si: cresterea nivelului de noutate si a nivelului de stimulare (culoare, forme, texturi) care reduc nivelul de anxietate si cresc atentia; diversitatea prezentarilor si a sarcinilor mentin interesul si motivatia; entuziasmul instructorului si focalizarea pe individ permit participarea activa frecventa a copiiilor in procesul de invatare (Russel A. Barkeley, PhD - Taking charge of ADHD)

9 - Imbunatateste comportamentul
Jongleria ofera supapa necesara celor care o practica pentru a-si elibera energia si pentru a-si afirma identitatea. Multe scoli din Statele Unite care includ in program cursuri de jonglerie raporteaza imbunatatiri semnificative ale dinamicii de la clasa, inclusiv in cele mai dificile clase. 

10 - Pentru ca este "fuarte tare"!

Adaugat de Cosmin la 25-07-2013 1:50:55
Editat de Cosmin la 25-07-2013 13:49:19
Iti place? Da un
Placut de 1 persoane
3800 vizualizari
TOP