Cum se organizeaza

Cum trebuie sa fie spatiul de desfasurare?

Este necesara o sala cu scaune asezate in cerc, in care se intalnesc participantii la inceput si la intervale prestabilite de timp, intre sesiuni, si mai multe spatii mici in care sa se discute pe grupuri.

Cate persoane pot participa?

Nu exista un numar maxim de participanti, daca spatiul permite. Open Space se poate organiza cu grupuri de la 20 pana la mii de participanti.

Cum alegem tema?

Evenimentul de tip Open Space poate sa nu aiba o tema, lasand participantii sa propuna ei temele care ii intereseaza. De cele mai multe ori insa, participantii au un anumit profil, fac parte dintr-o anumita organizatie sau un tip de organizatii, si tema evenimentului se cunoaste. Asadar discutiile se vor purta in jurul temei respective. De exemplu: avem o intalnire cu organizatia noastra, in care vrem sa schitam idei de proiecte pentru anul urmator; sau ne intalnim cu organizatiile care lucreaza cu voluntari pentru a discuta despre provocarile muncii cu voluntari. Automat, temele propuse de participanti pentru discutiile in grupuri mici vor fi subscrise temei mari a intalnirii.

Cum se desfasoara?

G200906300001.jpgLa inceput, facilitatorul prezinta modul de organizare si principiile de baza, apoi incurajeaza participantii sa propuna subiectele care ii intereseaza cel mai mult. Tot ce trebuie sa tina minte participantii este ca pot propune subiecte de discutie de care sunt interesati sau pot participa la grupurile de discutie propuse de ceilalti.

Facilitatorul va propune intervalele orare intre care se desfasoara discutiile, si in functie de numarul de participanti se va estima si numarul de subiecte care pot fi propuse. De exemplu: facilitatorul deseneaza un tabel in care specifica in coloana verticala: Sesiunea 1, 10.00-10.45, Sesiunea 2, 10.45-11.00. Asadar vor fi doua sesiuni orare, dupa care se revine in plen. In momentul in care participantii incep sa propuna subiecte, facilitatorul va avea grija ca in tabelul afisat sa aloce fiecare subiect unei sesiuni orare si sa specifice un loc in care se va discuta subiectul respectiv. In exemplul prezentat, dupa definitivarea propunerilor, participantii aleg subiectul la care vor participa de la 10.00 la 10.45, dupa care, la 10.45, se finalizeaza discutiile propuse pentru prima sesiune si se incepe discutarea subiectelor propuse pentru a doua sesiune (in spatiile specifice stabilite la inceput).

Sfat: la inceput exista posibilitatea ca nimeni sa nu propuna subiecte. Nu va speriati. Acordati-le 5-10 minute de gandire, puneti-le la dispozitile markere si coli A4 pe care sa scrie propunerile, si veti vedea ca propunerile vor incepe sa apara.

Un Open Space poate dura de la o jumatate de zi la cateva zile. Facilitatorul poate hotari daca la finalul sesiunilor se vor prezenta rezultatele in plen sau nu.
Adaugat de Adriana la 24-11-2012 14:32:56
Editat de Andrei Popescu la 04-12-2012 10:13:12
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
5879 vizualizari
TOP