Doua picioare, albinute, fluturasi si patru principii

ostLegea celor doua picioare

Singura lege care guverneaza Open Space-ul este Legea celor doua picioare. Se pleaca de la premisa ca participantii sunt maturi si responsabili pentru propriul proces de invatare. Drept pentru care sunt liberi sa plece de la o discutie la alta iar daca nu mai sunt interesati de subiectul respectiv sau daca simt ca nu mai pot contribui. Astfel un Open Space se bazeaza pe pasiunea pentru temele discutate, pe responsabilitatea celor care le vor aborda si pe ancorarea in "aici" si "acum", iar legea celor doua picioare este cea care ghideaza intreg procesul.

Participanti, "albinute" si "fluturasi"

Participantii la un open space pot sa isi asume mai multe roluri. In momentul in care se propune temele fiecare participant poate sa stea de la inceput pana la sfarsit la o tema de discutie aleasa sau... poate deveni albinuta ori fluturas.

bee.jpgAlbinutele sunt acei participanti care stau la o tema, contribuie sau pur si simplu „inmagazineaza” idei iar, atunci cand au epuizat subiectul, considera ca pot contribui mai mult in alta parte sau pur si simplu se plictisesc - migreaza la alt grup. Precum albinutele care merg de la o floare la alta, acestia merg de la un grup la altul "polenizandu-le" cu idei.

Fluturasii... pur si simplu zboara in timpul open space-ului. Acestia merg de la un grup la altul sau pus si simplu isi petrec timpul la o cafea sau in afara grupurilor care discuta temele proupuse. Este posibil ca nici una dintre temele aflate in discutie la momentul respectiv sa nu rezoneze suficient de puternic cu ei, butterfly.jpgsau sa aiba nevoie de timp pentru ei ori au de epuizat alte subiecte.

Nici albinutele, nici fluturasii nu sunt nepoliticosi si au un rol foarte important pentru ca discutiile sa decurga cat mai eficient. Prin polenizarea informatiilor albinutele contribuie la dezvoltarea unor idei sau abordari noi. Fluturasii ajuta la "curatarea aerului", prin faptul ca acesita nu ar contribui (sau chiar ar fi contra-productivi) la temele la care ar participa pentru ca nu ar fi "prezenti" pana cand nu vor fi pregatiti sa participe la discutii. Fluturasii mai au rol la fel de important, in discutiile co-laterale este posibil sa apara idei cu totul noi care pot fi relevante pentru grup (chiar daca nu neaparat si pentru tema generala). Astfel ei pot fi foarte utili in proces, deoarece duc ideile de la un grup la altul.

Este important ca facilitatorul sa explice de la inceput ca participantii pot fi „albinute” sau „fluturasi”, sau se pot transforma pe parcurs din albinute in fluturasi, acestia nu trebuie sa se simta obligati sa participe la o discutie care nu le mai aduce informatii noi sau in care nu mai pot contribui. Nu numai ca este permisa, dar este si incurajata migrarea de la un grup de discutie la altul, atata timp cat nu mai pot contribui sau primi informatii noi de la grupul pe care decid sa-l paraseasca.

Cele patru principii de baza

Filozofia Open Space rezida in 4 principii de baza:

1. Oricine vine, vine si este persoana potrivita

Cei prezenti sunt persoanele potrivite pentru tema. De multe ori ne gandim: „Nu putem sa discutam despre acest subiect, lipsesc Ana si Cornel care sunt de fapt adevaratii specialisti.” Tehnologia Spatiului Deschis ne invata sa avem incredere in potentialul nostru si in potentialul celor interesati de tema respectiva. Asadar, oricine a venit, este persoana potrivita. Open Space pune accent pe responsabilitatea, expertiza si asumarea individuala asupra unui subiect si a rezultatelor discutiilor.

2. Ceea ce trebuie sa se intample se va intampla

Tot ceea ce se intampla intr-un anumit moment, cu anumite persoane care discuta pe o tema anume este ceea ce se va intampla in cadrul respectiv. Alt moment, alte persoane si/sau alta tema - rezultatul va fi altul. Astfel incat trebuie sa fim pregatiti sa fim surprinsi (si sa fim deschisi pentru acest lucru). Cei care vin la un Open Space cu o agenda "batuta in cuie" si asteptand anumite rezultate vor fi frustrati. Nimeni nu poate prezice efectul sinergic care va avea loc atunci cand se strang cei care vin (si, conform primului principiu sunt cei potriviti sa fie acolo). Astfel rezultatul nu trebuie anticipat ci acceptat intrucat este cel pe care grupul la gasit.

3. Cand incepe, incepe (si este momentul potrivit pentru a incepe)

4. Cand se termina, se termina

In mod conventional, pentru a face ceea ce este corect trebuie sa incepem si sa terminam la timp si este corect atunci cand stim ce avem de facut si cum. Pe de alta parte, atunci cand open-space-principles.jpgvorbim de creativitate si invatare "pe bune" timpul poate fi mai degraba un impediment. Uneori avem tendinta sa spunem: „Trebuia sa ne gandim de mai demult la asta.” sau „Daca mai aveam 10 minute, am fi gasit solutii mai bune”. Adevarul este ca lucrurile se intampla la timpul lor si in ritmul lor si in viata nu putem sa programam momentul in care va veni solutia corecta sau ideea pe care o cautam.

Bineinteles, asa cum am vazut la sectiunea de organizare, sesiunile de tip Open Space au un moment de debut si de finalizare. Aceste doua principii se refera, insa, si la durata discutiilor, care se auto-regleaza, iar ceea ce se intampla intre aceste momente trebuie lasat sa se desfasoare natural.

Totodata, o discutie se poate finaliza si mai devreme decat durata stabilita. Doar pentru ca am prevazut o ora pentru o sesiune, nu insemna ca daca am epuizat subiectul sau nu mai e nimeni interesat trebuie sa tragem de timp. Acest timp poate fi folosit eficient luand rol de albinute sau fluturasi. Daca nimeni nu va veni la sesiunea propusa de la inceput putem folosi acest timp pentru a reflecta asupra temei (astfel profitam de un timp care, probabil, altfel nu l-am avea). Este posibil ca alte persoane sa ni se alature pe parcurs (doar incepe cand incepe, nu? ;-). Sau putem sa alegem sa mergem la o alta tema.
Adaugat de Adriana la 24-11-2012 14:52:12
Editat de Andrei Popescu la 04-08-2013 2:23:31
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
5535 vizualizari
TOP