Origami- teatru pas cu pas

Origami se poate organiza atat in interior cat si in exterior insa vom avem nevoie de mese si scaune pentru toti participantii. Spatiul de desfasurate trebuie sa fie luminos, aerisit si relaxant. Resursele necesare constau in principal in patrate de hartie colorata insa in functie de activitatile propuse putem avea nevoie si de creioane colorate sau carioci, lipici, foarfeca, coli de flipchart pentru realizarea planselor de joc, etc.

 woow.jpg
Origami poveste:

Fiecare pas al plierii devine parte dintr-o poveste astfel plierea unui obiect origami nu mai este doar o actiune abstracta si rigida ci devine o aventura cu vrajitori, zane sau animale. Astfel participantii isi amintesc cu usurinta pasii de pliere urmarind firul narativ, isi dezvolta creativitatea, invata sa comunice un mesaj cu ajutorul origami si isi dezvolta abilitatile de improvizatie si creatie. Puteti gasi aici cateva exemple de povesti origami.

Etape de desfasurare:

 • Facilitatorul demonstreaza pasii de pliere spunand o poveste si ii ajuta pe participanti sa plieze corect sau le explica anumiti pasi mai dificili

 • Odata finalizat obiectul participantii sunt impartiti in grupuri mai mici, fiecare grup primind ca sarcina realizarea propriei povesti origami pentru figurina demonstrata intr-un timp dat, la expirarea timpului grupurile se reintorc in plen si isi prezinta povestile create

 • Ceilalti pot vota povestea preferata oferind feedback constructiv, iar in continuare se poate discuta despre procesul de creatie, rolul fiecarui membru in echipa, mesajul pe care il transmite povestea lor etc.

 • Acivitatea poate dura 30-60 min, numarul de participanti este 10-12 (insa se poate organiza si pentru grupuri mai mici min 5 sau mai mari maxim 20)
   


fete cu fundita.JPG

Origami joc:

Participantii pliaza un obiect origami (adeseori folosind si o poveste), iar apoi pot deveni personeje de poveste folosindu-si obietcele origami pliate pentru a se juca si invata. Exemple de jocuri origami : cursa broscutelor saritoare, concurs de pilotat avioane de hartie, etc.


Etape de desfasurare:

 • Facilitatorul pregateste jocul si resursele necesare inainte de inceperea activitatii (desenarea plansei de joc, construirea traseului, procurarea obiectelor necesare, stabilirea setului de reguli) !in realizarea jocului se va tine cont de varsta participantilor si de abilitatile acestora!

 • Demonstreaza pasii de pliere spunand o poveste si ii ajuta pe participanti sa plieze corect sau le explica anumiti pasi mai dificili

 • Participantii sunt invitati sa isi foloseasca obiectele create in joc si li se explica regulile acestuia. Cel mai adesea jocul face parte din poveste dandu-le astfel ocazia participantilor sa rescrie finalul povesti.

 • Se poate dezbate la final (in functie de varsta participantilor) ce au invatat din aceasta experienta, emotiile simtite, etc.

 • In cazul adultilor, acestia pot fi provocati sa creeze un nou joc origami pornind de la acelasi obiect origami.

 • Acivitatea poate dura 30-60 min, numarul de participanti este 10-12 (insa se poate organiza si pentru grupuri mai mici min 5 sau mai mari maxim 20)

teatru adulti.JPG

Origami teatru:

Consta in realizarea de scenarii si piese de teatru de animatie folosind obiectul pliat ca pe o papusa/marioneta. Participantii sunt impartiti in grupuri de lucru, fiecare grup avand ca sarcina sa creeeze o scurta poveste pornind de la obiectul pliat, iar apoi fiecare grup prezinta in fata celorlati piesa realizata. Astfel participantii experimenteaza prin aceasta metoda atat ipostaza de actor cat si pe cea de public, invatand cum sa isi gestioneze constructiv emotiile, sa lucreze in echipa si sa colaboreze cu ceilati dar si sa isi creeze un sistem de valori in baza caruia sa ii aprecieze pe ceilalti.
In decembrie 2006 in cadrul Festivalului international "Bucurii pentru copii, spectacole de colectie" , organizat de Teatrul Tandarica, A.C.T.O.R. a prezentat "Teatrul Patrat", un eveniment complex, cu o sesiune dedicata teatrului origami, alta filmului origami si o expozitie de figurine origami, dar si una de fotografie in care personajele principale erau din hartie pliata.


Etape de desfasurare:

 • Facilitatorul demonstreaza pasii de pliere (poate spune si o poveste) si ii ajuta pe participanti sa plieze corect sau le explica anumiti pasi mai dificili

 • Odata finalizat obiectul participantii sunt impartiti in grupuri mai mici, fiecare grup primind ca sarcina sa isi imagineze un scenariu folosind ca personaje obiectele origami pliate, la expirarea timpului dat grupurile se reintorc in plen si isi prezinta piesele de teatru create

 • Ceilalti pot vota piesa preferata oferind feedback constructiv, iar in continuare se poate discuta despre procesul de creatie, rolul fiecarui membru in echipa, mesajul pe care il transmite piesa lor etc.

 • Acivitatea poate dura 30-60 min, numarul de participanti este 10-12 (insa se poate organiza si pentru grupuri mai mici min 5 sau mai mari maxim 20)
Adaugat de Andreea Vasilescu la 18-06-2013 14:35:21
Editat de Andreea Vasilescu la 29-06-2013 5:58:08
Iti place? Da un
Placut de 5 persoane
4401 vizualizari
TOP