Ce nu este Photovoice

PhotoVoice nu este, în primul rând, o expoziţie de fotografie! Dacă aveţi un grup de oameni care fac poze şi apoi scriu câteva rânduri lângă ele, aceasta este o expoziţie de fotografie. Esenţial într-un proces PhotoVoice este tocmai procesul, identificarea problemelor, stabilirea cauzelor acestor probleme, discuţiile şi găsirea unor soluţii, dobândirea puterii  şi apoi crearea unui mesaj vizual puternic.
 
Photovoice nu este o metodă care se adresează fotografilor profesionişti. Un fotograf profesionist sau un grup de fotografi care vor să ilustreze cu imagini o temă nu au nevoie de un proces de photovoice. Este suficient să realizeze propriile poze (cu sau fără text explicativ) şi să organizeze o expoziţie (individuală sau colectivă). Esenţa photovoice-ului este eplorarea subiectului de către cei direct afectaţi, nu de către o persoană externă. Deşi calitatea fotografiei este un lucru dorit, aceasta trebuie obţinută învăţându-i pe membrii comunităţii să facă poze, nu prin realizarea fotografiilor de către un fotograf profesionist.
 
Photovoice este o metodă care cere ca grupul de participanţi să se întâlnească şi să discute pe marginea fotografiilor. Deşi pozele sunt personale şi povestea lor la fel, din discuţiile generate în jurul lor se naşte ocazia de a reflecta asupra subiectului şi se formează mesajul comun al acelei comunităţi. Aşadar, un proces de photovoice nu se poate derula pe internet, pe principiul: trimite-ne o poză însoţită de povestea ei şi noi vom face o colecţie pe care o vom prezenta publicului! Cu atât mai puţin selecţia unor poze nu se poate face pe baza popularităţii – câte „voturi” sau „like-uri” a adunat. Dacă doriţi o asemenea activitate, ea poartă numele de concurs de fotografie şi poate fi şi însoţită de premii.
 
Încurajăm folosirea cu discernământ a termenului „photovoice”,, astfel încât metoda să îşi păstreze conţinutul şi puterea!
Adaugat de Sinziana Dobre la 09-04-2014 9:09:54
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
3252 vizualizari
TOP