Varianta "light" si cea "hardcore"

Aşa cum am spus până acum, photovoice este o metodă care îşi arată adevărata putere atunci când este folosită cu persoane marginalizate, în situaţie de risc, pe care nu le întâlneşti de obicei şi care nu vor veni la un seminar sau la o dezbatere publică pentru a prezenta un punct de vedere.

Atunci când veţi folosi metoda cu astfel de persoane, rezultatele pot fi spectaculoase din multe puncte de vedere: participanţii vor începe să câştige încredere în ei înşişi, să reflecteze la situaţia lor, să îşi definească mai clar situaţia (problemele,  avantajele,  lucrurile importante pe care le doresc), să genereza idei de proiecte, să dezvăluie aspecte puţin cunoscute ale vieţii lor, să dea semnificaţie unor aspecte neînţelese sau neacceptate ale cotidianului.

Aceasta este varianta pe care noi am denumit-o „hardcore”. Pentru că este o variantă care este solicitantă din punctul de vedere al resurselor celui care organizează –  adesea trebuie să pui la dispoziţie aparatele de fotografiat, facilitatorii să fie pregătiţi să gestioneze probleme delicate (emoţional sau de altă natură), trebuie să aloci mai mult timp pentru proces – pentru acomodare, pentru discuţii, pentru organizare.

Metoda photovoice însă poate fi folosită şi cu categorii de persoane care nu sunt într-o situaţie atât de dificilă. Poate fi folosită, de pildă, tineri de liceu. Sau cu skateri. Sau cu biciclişti – categorii care adesea au deja aparatele lor de fotografiat sau telefoane smartphone (şi atunci procesul este mai puţin costisitor) şi care au deja un exerciţiu de lucru în grup. Poţi astfel organiza un proces care să arate cum şi-ar dori liceeni să arate oraşul lor, sau ce înseamnă viaţa de  biciclist şi ce pot face cei din jur pentru a încuraja mersul pe bicicletă.

Aceasta este varianta pe care o numim „light”, pentru că este mai puţin solicitantă pentru organizator. Este la fel de bună! Spre deosebire de varianta „hardcore” care dă o voce celor care nu au una, această variantă aduce un plus de voce/ vizibilitatea unui grup care are şi alte instrumente pentru a se face luat în seamă.
Varianta „light” nu înseamnă că principiile procesului de photovoice pot fi tratate cu superficialitate! Este în continuare nevoie de timp pentru discuţii şi coagularea mesajului!
Adaugat de Sinziana Dobre la 09-04-2014 9:10:57
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
3066 vizualizari
TOP