Cui povestim si de ce?

Cui ne adresam si de ce?

Povestea exista pentru a fi spusa. Ea poate fi spusa atat copiilor cat si adultilor. Intelegem aici, povestea atat ca specie a epicii in proza, cat si ca element narativ prin care relatam evenimente din viata personala sau profesionala.

Povestea consacrata traieste prin metafore. Pentru copii, acestea au rolul de a explica, imagina, crea si instrui. Ele ajuta copii sa inainteze si sa isi asume propriul traiect educational, propria invatare. Dialogul real si deschis care se stabileste in timpul nararii si ascultarii povestilor creeaza posibilitatea sondarii nevoilor pe care le au cei care participa. In sesiunile de Storytelling organizate cu copiii Centrului de Plasament Timis, voluntarii Babel Education au intalnit copii care prin intermediul povestilor au inceput sa scrie si sa citeasca, au inceput si ei la randul lor sa spuna povesti seara, inainte de culcare celorlalti copii si, de asemenea, au constientizat faptul ca tematici care lor li se pareau foarte accesibile, cum ar fi natura, erau pentru unii copii ceva de domeniul fantasticului. Unii dintre copii nu mai fusesera intr-o padure. Cu ajutorul povestilor cream astfel o lume noua, o lume mai buna, in care ei au puterea de a imagina, crea, solutiona.

In cazul adultilor, povestea poate pune intr-o lumina noua experiente comune sau individuale. Ea ofera ascultatorului o noua perspectiva, e o invitatie la meditatie, contemplare, dar si implicare. Ea ajuta la asumarea responsabilitatii implicarii emotionale in anumite evenimente. Prin ascultarea unei povesti putem sa ne apropiem mai mult de o realitate (persoana, eveniment, spatiu) considerata banala, sau, din contra, putem sa luam distanta, sa ne indepartam putin de miezul problemei, pentru  a putea intelege mai bine lucrul cu care suntem confruntati. 

Un video despre poveste ca si incadrare, implicare dar si distantare:

                                                                                        


Storytelling este, de asemenea, folosit si in mediul organizational, cu scopul de a ajuta la crearea unei culturi organizationale bazate pe comunicare si implicare.
Urmand link-ul de mai jos puteti descarca un document util in utilzarea Storytelling in organizatiile non-profit:

http://www.capacitywr.ca/blogs/news/ournewstorytellingguide
 
Adaugat de Mihaela Panus la 18-06-2013 19:21:35
Editat de Mihaela Panus la 18-06-2013 19:55:24
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
5438 vizualizari
TOP