Teatru de Umbre

Teatru de Umbre Teatrul de umbre este acea forma a artei spectacolului in care personajele dintr-un scenariu, prind viata prin jocul actorilor papusari cu o sursa de lumina si cu umbrele unor obiecte special create. El este o forma a teatrului de animatie, cunoscut uneori si sub numele de teatru de papusi si/sau marionete. 

Asadar pentru o piesa de teatru de umbre avem nevoie de un ecran opac, o sursa de lumina, o serie de "marionete"  care pot fi construite din materiale diferite si... bineinteles, artisti- manuitori care urmeaza sa dea viata personajelor. La o prima vedere, un spectacol de teatru de umbre, poate sa para ca un film de animatie "in direct", in care siluetele personajelor si decorului "curg" intr-o serie de cadre succesive.

Un spectacol de teatru de umbre porneste de la ... cuvintele unui text. Acest text poate fi creat in cadrul echipei de lucru, pornind de la o experienta reala, prin diferite metode, sau pur si simplu poate fi preluat din diferite surse. Efortul principal in cadrul procesului de invatare nonformala este "traducerea" textului intr-o succesiune dinamica de imagini, astfel incat mesajele cheie sa fie transmise cat mai eficient. Complexitatea fortei de comunicare a imaginii face ca mesajele din textul initial sa capate noi sensuri metaforice, uneori greu de anticipat... astfel realizarea unei piese de teatru de umbre presupune multa grija si responsabilitate.

Participantii la activitati in care teatrul de umbre este folosit ca metoda de invatare nonformala ajung sa inteleaga, sa stapaneasca si sa transmita un tip de comunicare alternativa care ii poate ajuta sa evalueze intr-un mod critic constructiv toate mesajele la care sunt expusi zilnic. Provocarile din timpul procesului de invatare sunt datorate descoperirii limitelor comunicarii vizuale ale unor idei sau situatii aparent clare in universul cuvintelor scrise si modalitatilor in care aceste limite pot fi depasite. Transferul textului in limbaj vizual, dezvolta artistilor de ocazie, un fel complex de a gandi si de a observa realitatea.  Pana la urma "o simpla imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte".

Totodata participantii la un proiect cu teatru de umbre isi dezvolta abilitatile de cooperare si de coordonare astfel incat, emotionand publicul, sa il ajute sa recepteze mesajele textului initial.  Tot acest efort conduce la  modelarea pozitiva a spiritului de echipa, la o atitudine mai  implicata, mai responsabila social.  --------------------------------------------------------------------------->
106596-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-power-button2.pngMai multe informatii despre modul in care aceasta metoda poate fi folosita:
gasiti in sub-sectiunile meniului din dreapta.
Tot aici aveti la dispozitie o serie de Resurse (link-uri, materiale video), Stiri/Articole/Testimoniale sau Evenimente relevante. 
---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ---> ------------>
106567-3d-glossy-orange-orb-icon-symbols-shapes-check-mark5-ps.png
Secţiunea din portal dedicată acestei metode este administrată de Eugenia Barbu (Asociatia Culturala pentru Teatru si Origami din Romania - A.C.T.O.R). Date de contact: actor_romania(at)yahoo.com
 
 

 
 
 ,
Adaugat de Andrei Popescu la 08-06-2013 5:09:10
Editat de Andrei Popescu la 01-07-2014 12:15:21
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
59400 vizualizari
TOP