Teatrul de umbre-ieri si azi

Radacinile acestei arte pot sa fie gasite inca din timpurile cand omul a ajuns sa stapaneasca focul si l-a adus in interiorul locuitei sale. Dansul flacarilor pe pereti starneau imaginatia transformand in personaje fantastice siluetele obiectelor, ale oamenilor si animalelor. De aici pana la proiectarea pe suprafete putin opace a conturului unor siluete realizate anume pentru a reprezenta personaje mitice sau zeitati, nu a mai fost mult. Situatiile dramatice au fost amplificate prin intregirea  personajelor cu voci si miscarea lor pe ritmuri sau melodii  potrivite. Din pricina efectului magic obtinut prin deformarea formei unei fiinte sau a unui obiect raportat la sursa de lumina si la ecranul de proiectie,de multe ori in istorie teatrul de umbre a avut un efect ritualic.

De exemplu: in China aceasta forma de teatru este una dintre cele considerate sacre, legata de calugarii daoisti si de budism in general. El era prezent ca element al ritualului de binecuvantare a unei noi locuinte, dar si la inmormantari, cand putea fi jucat numai de mebrii familiei defunctului.

In Europa avem prezent teatrul de umbre in Franta la Versaille, unde distra famila regala cu spectacole de acest gen. In Turcia, Grecia alte tari balcanice un larg public cunostea teatrul de umbre asistand la peripetiile lui Karagoz,


Aparitia curentului electric a revolutionat acest gen de teatru, la fel si tehnologiile multimedia, aducandu-l in zilele noastre la forme extrem de spectaculoase. 

Un efect aparte in are folosirea umbrei nispului modelat in lumina: iata aici tragica poveste a dezastrului de la Cernobil.
 
Foarte la moda este un fel de teatru de umbre dans, prin care toate situatiile teatrale se dezvolta doar din metamorfoza umbrelor corpurilor papusarilor.
 
Adaugat de ACTOR la 12-06-2013 3:47:10
Editat de ACTOR la 27-06-2013 5:45:19
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
5339 vizualizari
TOP