Cercetasia, de la inceput pana in prezentÎn lume


Fondatorul acestei mişcări, Lordul Baden Powell, s-a născut la londra în 1857. după terminarea şcolii, Baden Powell alege cariera militară.Pleacă în India în 1876 unde cîştigă cel mai râvnit trofeu printre ofiţerii britanici, faimosul „Kadir cup“ (vânătoare de mistreţi cu o lance lungă).In regimentul său el încearcă să reformeze metodele de pregătire militară, introducând activităţi distractive pentru ridicarea moralului trupelor. Intre 1899 şi 1900 este şef al garnizoanei mafeking din Africa de Sud.In urma unui succes de excepţie, dat fiind faptul că a reuşit să apere acest oraş în timpul războiului cu burii, este distins, la Londra, de către Regina Victoria, cu ordinul Bath şi avansat la gradul de general-maior. Această avansare marchează finalul strălucitei sale cariere militare, urmând ca Sir Robert Baden Powell să îşi dedice viaţa promovării păcii şi toleranţei.

În 1907, între 27 iulie şi 8 august, organizează pe coasta de sud a Angliei (Insula Brownsea), o tabără pentru 20 de tineri în care promova prin educaţie non-formală spiritul de aventură, lucrul în echipă şi progresul personal, prin forţele proprii.Acesta este momentul când ia naştere cercetăşia, o mişcare care, în scurt timp, va lua o amploare deosebită în toate regiunile lumii.

Cercetăşia a fost fondată de către tinerii care au răspuns ideilor şi idealurilor formulate în lucrarea “Scouting for Boys”, scrisă de Baden Powell în 1908. Ideea initială nu a fost aceea de a crea o organizaţie pentru tineret, ci mai degrabă de a promova nişte idei pentru educarea caracterului aşa-zis “de cercetaş” – pe care apoi, organizaţii deja existente (ca boys brigade, spre exemplu), să le preia şi să le adapteze programului propriu.oarecum neaşteptat însă, imediat dupa aceasta, pe întreg cuprinsul marii britanii, grupuri de tineri au început să se organizeze singuri în patrule, pe baza materialului conceput de Baden Powel.Astfel, încă de la începuturile sale, o dată cu organizarea primei patrule, cercetăşia a fost organizată şi condusă de către tineri.

Gheorghe Munteanu-Murgoci, un om de ştiinţă român, aflat în vizită în Anglia, ia contact cu cercetăşia de aici. Intorcându-se la bBcureşti, el va deveni principalul iniţiator şi conducător al primelor grupuri de cercetaşi români.


În România


În 1912 apăreau primele grupuri de cercetaşi români (Blaj, Braşov, Bucureşti) pentru ca în 1914, datorită activităţii lor creative, să ia fiinţă asociaţia cercetaşii româniei, recunoscută oficial.In timpul primului război mondial, cercetaşii români au dat o mână de ajutor în spatele liniei frontului, fiind prezenţi acolo unde era nevoie, înlocuind sanitari, curieri, telegrafişti… în memoria celor ce au murit atunci, la Tecuci a fost ridicat un monument, singurul din lume dedicat cercetaşilor.

În 1922 Asociaţia Cercetaşii României devine membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Mişcării Cercetăşeşti. în 1937, anul desfiinţării sale, Organizaţia se afla peste tot unde era nevoie de ajutorul ei.In urma ordinului de abolire dat de Carol al II-lea, asociaţia îşi suspendă orice activitate. Renăscută în 1990, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“, cea mai mare mişcare neguvernamentală de tineret din România, se face repede cunoscută atât în ţară cât şi în străinătate.

În 1993, Organizaţia Naţională „Cercetaşii României“ este singura mişcare cercetăşească din România reprimită în Organizaţia Mondială a Mişcării Scout care numără în prezent peste 28.000.000 membri activi în 216 ţări şi teritorii. In România, peste 2.500 de membri îşi desfăşoară activitatea în 63 de filiale.

Cercetăşia este educaţie pentru viaţă - completează, în educaţia tânărului, familia şi şcoala şi dezvoltă cunoaşterea de sine, necesitatea de a căuta noul, de a participa, de a explora, de a descoperi, de a făuri, de a ajuta. Putem sublinia că este distracţie cu un scop - prin recreere şi aventură, cercetăşia îşi atinge obiectivul său de dezvoltare fizică, psihică, intelectuală, socială şi spirituală a tinerilor.

Astfel, cercetăşia este un mod de viaţă bazându-se pe cele trei principii, ce îi sunt caracteristice:

- principiul personal - dezvoltarea responsabilităţii personale şi stimularea dorinţei de exprimare a acesteia.
- principiul social - participarea la dezvoltarea societăţii respectând demnitatea celorlalţi şi integritatea lumii;
- principiul spiritual - implicarea în căutarea valorilor spirituale;

Programul educaţional oferit de oncr prezintă o distincţie clară între obiectivele educaţionale, pe de o parte, şi activităţile prin intermediul cărora acestea sunt atinse, pe de alta.

Activităţile cercetăşeşti sunt variate, răspunzând unei game la fel de variate de nevoi ale tinerilor şi copiilor care beneficiază direct de acestea. este foarte important ca aceste activități să fie atent planificat astfel încât să asigure fiecărui individ oportunitatea de a se implica activ la desfăşurarea lor.

Structura programului este în concordanţă cu vârsta participanţilor iar obiectivele educaţionale pentru fiecare grupă de vârstă sunt definite în mod progresiv şi sunt suficient de flexibile pentru a fi conforme cu diferenţele dintre indivizi. Este foarte important ca obiectivele lor să fie realizabile, însă în acelaşi timp să reprezinte o provocare pentru individ şi grupul său.

Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” are un program educaţional continuu pe o durată de 17 ani (de la 7 la 24 de ani), ce se bazează pe un set de activităţi de educaţie non-formală adaptat fiecărei grupe de vârstă. Activităţile organizaţiei sunt dedicate copiilor şi tinerilor cu vârste între 7 şi 24 de ani, ei fiind împărţiţi pe grupe de vârstă după cum urmează:
lupişori – copii cu vârsta cuprinsă între 7-10 ani;
temerari – copii cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani;
exploratori – adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 15-18 ani;
seniori – tineri cu vârsta cuprinsă între 19-24 ani.
Adaugat de Cercetasii Romaniei la 20-11-2012 14:42:15
Editat de Cercetasii Romaniei la 27-11-2012 10:20:30
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
4140 vizualizari