Elemente specifice

   Elementele specifice cercetăşiei mondiale au fost preluate şi adaptate, chiar personalizate pentru a putea fi mai uşor acceptate în comunitatea românească.

Salutul.Tribul african ashanti folosea salutul ca semn al încrederii, ei trebuind să lase jos scutul pentru a putea întinde mâna stângă - mâna inimii. de aceea Baden Powell a preferat această formulă de salut. și astăzi cercetașii se salută între ei în semn de respect și prietenie, precum și de încredere reciprocă. De asemnea, salutul se folosește și la ceremonii și alte ocazii festive.
   Toți cercetașii aparțin unei mari familii și salutul îi ajută să se recunoască unii pe alții, oriunde s-ar întâlni în lume. Se face cu braţul drept semi-flexat din cot, cu palma la nivelul bărbiei, fără a forţa mâna. cele trei degete lipite (inelar, mijlociu şi arătător) semnifică cele trei principii ale cercetăşiei, iar degetul mare suprapus peste cel mic semnifică faptul că cel mare îl ocroteşte şi sprijină pe cel mic. este de la sine înţeles că nu salutăm în orice poziţie şi oricum, preferabil stând în picioare cu privirea spre persoana pe care o salutăm, spre steag dacă participăm la o ceremonie sau cu privirea înainte dacă se intonează un imn.
 
Sigla ONCR este o încrucişare compusă din patru crengi de brad de culoare verde, suport pentru simbolul cercetăşiei: floarea de crin stilizată, de culoare galbenă.Bradul este un simbol al româniei, veșnic verde, veșnic tânăr.Floarea de crin era utilizată ca simbol pentru a arăta nordul pe hărți, la fel cum un cercetaș va arăta calea în urmarea principiilor și ajutorării semenilor.
 
   Deviza Cercetaşilor României este "Gata Oricând!, o traducere şi adaptare a devizei din limba engleză „Be Prepared".
 
 Uniforma este una din caracteristicile prin care cercetaşii de pretutindeni se deosebesc de alţi tineri din organizaţii sau cluburi. Purtată la întâlnirile cercetăşeşti, în vizite, în ieşiri sau la evenimente speciale, uniforma reprezintă apartenenţa la mişcarea cercetăşească alături de alte 33 de milioane de tineri din 216 ţări şi teritorii.

  Eşarfa are culori specifice ramurilor de vârstă: galbenă – lupişori, verde – temerari, albastră – exploratori, bordo – lideri, bleumarin – naţională. Reprezintă cel mai puternic simbol pe care-l poartă cercetaşii din toată lumea şi are o mulţime de utilităţi practice. Eşarfa se rulează şi apoi fie se trage printr-un inel, fie se face un nod special, pe care puţini „noncercetaşi” îl cunosc.
 
 Cămaşa este de culoare bej cu epoleţi având două buzunare mari cu clape şi unul mai mic situat pe buzunarul stâng. cămaşa de cercetaş nu se va purta oriunde şi oricum! la evenimentele cercetăşeşti, ceremonii şi întâlniri, cămaşa nu trebuie să lipsească.

  Însemnele sunt confecţionate din material textil brodat şi tratat special, se cos pe cămaşă (de către cercetaşi). Există mai multe categorii de însemne, însă fiecare îşi are rolul, importanţa şi semnificaţia lui. Orice însemn atestă faptul că „purtătorul” a dobândit nişte abilităţi şi cunoştinţe pe care este pregătit oricând să le pună în aplicare. De aceea cercetaşii nu vor pune pe cămaşă un însemn care atestă o îndemânare pe care nu o au.
Adaugat de Cercetasii Romaniei la 20-11-2012 14:56:48
Editat de Cercetasii Romaniei la 28-11-2012 7:55:00
Iti place? Da un
Placut de 0 persoane
6734 vizualizari