Ce este IMPACT?

Modelul IMPACT

Fundaţia Noi Orizonturi a dezvoltat în ultimii 11 ani un model de educaţie nonformală extracurriculară, replicat la nivelul anului 2012 în 141 de unităţi de învăţământ la nivel naţional. Programul se numeşte IMPACT (acronim: Implicare, Motivare, Participare, Acţiune, Comunitate, Tineri) şi constă în cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri, îmbinând în mod creativ distracţia educaţiei prin aventură cu cerinţele educaţiei prin serviciul în folosul comunităţii. IMPACT se adreseză copiilor şi tinerilor cu cu vârste cuprinse între 12-18/19 ani, fiind un program strategic, un model simplu de replicat la nivel naţional şi internaţional, ce oferă o soluţie durabilă pentru problema dezvoltării de competenţe în rândul tinerilor pentru a-i sprijini să devină cetăţeni activi şi a-i ajuta în integrarea pe piaţa muncii. Replicarea programului la nivel naţional s-a făcut în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, prin Inspectoratele Şcolare Judeţene şi cu sprijinul diverşilor finanţatori. Partenerul strategic al FNO este Romanian American Foundation.

Cluburile IMPACT

Un club IMPACT este format din aproximativ 15 membri care se întâlnesc regulat, în fiecare săptămână şi ale căror activităţi sunt facilitate de patru lideri voluntari (facilitatori), care sunt instruiţi de Fundaţie. Activităţile din cadrul clublui sunt bazate pe patru componente: o activitate distractivă şi de învăţare în echipă (de cele mai multe ori un joc), urmată de procesare obiectivelor de învăţare ale jocului, o povestire de dezvoltare a caracterului şi discutarea semnificaţiilor din povestire, alte metode nonformale (dezbateri, lucru pe grupe, brainstorming, etc.), toate în strânsă legătură cu proiectele de serviciu în folosul comunităţii. Întâlnirea IMPACT se finalizează cu lucrul la un proiect de serviciu în folosul comunităţii, acesta reprezentând instrumentul principal de învăţare al programului. Proiectele de serviciu în folosul comunităţii trebuie concepute, scrise, implementate şi evaluate de către membrii clubului cu susţinerea liderilor IMPACT. Proiectele implementate de tineri pot fi ecologice, sociale, culturale, campanii de conştientizare, proiecte de antreprenoriat social (tinerii dezvoltă o mini afacere, iar profitul realizat îl direcţioneaza spre o cauză socială), proiecte de advocacy (campanii de strângere de semnături pe probleme relevante în comunităţile în care trăiesc: instalarea de limitatoare de viteză, instalarea de semafoare sau treceri de pietoni, suplimentarea unei linii de autobuz pe o anumita rută, etc.). Un club IMPACT implementează minim trei proiecte de serviciu în folosul comunităţii pe an.

Programul IMPACT construieşte pe infrastructura şcolară, maximizând resursele din comunitate, fapt ce asigură şi o durabilitate ridicată fiecărui club. Astfel, sistemul şcolar contribuie cu spaţiul de desfăşurare a activităţilor clubului IMPACT şi resursele umane, iar Fundaţia Noi Orizonturi asigură instruirea liderilor de club şi toate resursele necesare desfăşurarii şi îmbunătăţirii continue a programului (sistemul de formare de formatori, manual IMPACT, curriculum IMPACT, şabloane de lucru şi baze de date tipărite şi online, standarde de calitate pentru cluburile IMPACT, fonduri necesare derularii proiectelor de serviciu în folosul comunităţii etc.).


IMPACT în ţară şi în străinătate

La finele lui 2012, Fundaţia Noi Orizonturi găzduieste o reţea de 141 de cluburi de iniţiativă comunitară pentru tineri IMPACT la nivel naţional în 13 judeţe (Braşov, Cluj, Hunedoara, Timişoara, Mehedinţi, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Călăraşi, Bucureşti, Constanţa, Dolj). Reţeua IMPACT a reunit în 2012 peste 3000 de membri activi (12-18/19 ani), alături de 450 de lideri voluntari (profesori, studenţi, preoţi, asistenţi sociali). În ultimii 2 ani, cluburile IMPACT au realizat peste 500 de proiecte în serviciul comunităţii pentru un număr de aproximativ 150.000 de beneficiari.

În 20012, Fundaţia Noi Orizonturi, la nivel internaţional sunt deschise 30 cluburi în Honduras, două cluburi IMPACT în Statele Unite ale Americii (Iowa), 4 cluburi în Republica Moldova.

Recunoaştere

În 2006 Fundaţia Noi Orizonturi a primit diploma de excelenţădin partea Autorităţii Naţionale pentru Tineret, ca recunoaştere a meritelor Programului IMPACT, iar in 2010 la Gala Premiilor in Educaţie a primit premiul doi la secţiunea „ONG-ul anului în domeniul educaţiei” pentru excelenţa programelor educaţionale dezvoltate.
Adaugat de Diana Certan la 24-11-2012 13:57:07
Editat de Andrei Popescu la 25-11-2012 8:35:58
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
4306 vizualizari