Editia I (28.05.2013)

Marti, 28 mai 2013, intre orele 9.00 – 18.00 la Sala Studio a Teatrului Odeon din Bucuresti s-a desfasurat  prima editie a TEDxCaleaVictorieiED care a cuprins o selectie de discursuri motivationale oferite de practicieni inspirationali din Romania dar si o intalnirea a unei comunitati de oameni care impartasesc idei si pasiuni din zona educatiei si invatarii similare.

Cateva cifre:
- 120 participanti motivati
- 15 vorbitori experimentati
- 4 teme de impact
- 2 moderatori de calibru: Melania Medeleanu si Paul Oltean.

Evenimentul a fost construit din discursuri motivationale intr-un format de tip "lectii invatate" cu urmatoarele directii:
1. Impact la nivel personal
2. Impact în comunitate
3. Impact la nivel sistemic
4. Lectii despre invatarea pe tot parcursul vietii

Totodată evenimentul si-a dorit sa fie si o platforma in care participantii sa aiba ocazia sa inspire din experiența lor pe principiul: Tu ce lectie de viata ai impartasit ultima oara?

Mai jos gasiti toate cele 15 discursuri "asezonate" cu cateva citate ale vorbitorilor dar si un playlist care le contine pe toate. Speram sa va bucurati de ele cel putin la fel de mult ca si noi.

Sustinatorii evenimentului: Agenţia Natională pentru Programe Comunitare [n Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, Fundatia Friends For Friends, Friends Advertising, Teatrul Odeon si Universitatea din Bucuresti prin Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei.

Eveniment sustinut de programul Tineret in Actiune in cadrul Saptamanii Europene a Tineretului si Fondul ONG.


Playlist cu toate discursurileDiscursuri prima sectiune: Impact personal

 

Despre potential incredibil pe care il descoperim atunci cand suntem provocati cu Andreea Sorescu (Asociatia Invingem Autismul)

"De cinci ani Toma (copilul diagnosticat cu autism al Andreei) s-a dovedit cel mai bun profesor al meu... Prin interventie specializata acesti copii pot sa devina independenti... Fac lucruri de care nu credeam ca sunt in stare acum cinci ani... Am avut doua elemente esentiale: motivatie si apreciere... feed-back pozitiv ... Este bine sa fim si slabi din cand in cand... Trebuie sa am grija si de mine, nu traim pe datorie... Binele atrage bine... Schimbarea se face cautand solutii, nu vinovati" 

Iesirea din labirintul educational cu Mirela Stetco (Grup Scolar Borsa)

"O experienta de 30 de ani la firul ierbii... Ce fac?... Prima lectie a fost crunta: Fii adecvat! ...Nu este despre mine, ci despre ei, despre copii... Am descoperit ce inseamna respectul de la "clasa golanilor"... Reciprocitatea este o lectie pe care am primit-o de la un pustan de 11 ani... Ei (elevii) isi doresc sa stie ca in fata lor este un om autentic, care poate gresi, nu este Dumnezeul nimanui... Invatarea este un proces personal... Nu poti iesi din labirintul sistemului pana nu iesi tu din propriul labirint... A invata se poate conjuga doar la diateza activa, persoana intai, timpul prezent: eu invat"
 Cum se poate invata tabla inmultirii in mod senzorial, voluntariat la capatul lumii si cum traieste cu toate simturile experienta de invatare Ioana Bere (Centrul Mirakolix)

" Doua momente care au schimbat felul in care ma raportez la lume si felul in care ma descopar in fiecare zi... Primul se leaga de ziua in care am invatat tabla inmultirii... Cum a reusit doamna invatatoare sa transforme acest lucru intr-o experienta pluri-senzoriala... Pentru ca eu sa pot sustrage substanta dintr-o experienta, trebuie sa traiesc cu totul: sa vad, sa aud, sa pun mana si sa simt in mine acea emotie care sa ma faca curioasa... Experinta de voluntariat... Am descoperit simtind si traind ce rol are soarele in viata mea"
 Being young and taking advantage of it with Mara Zafiu (Colegiul National Sf. Sava - discurs in limba engleza)

" Imagine someone actually trusting a 14 year old with that, who barely know what PR and production meant... This was the beginning of my journey in volunteering which was my biggest learning experience, an experience that I absolutely loved... Over the time I become obsessed with the word change... I believe that anybody can be a factor of change"
 

 

Discursuri a doua sectiune: Impact comunitar


Care este diferenta dintre un locuitor si un cetaten cu Oana Preda (Centrul de Resurse pentru Participare Publica - CeRe)

"O sa vorbesc despre procesul de transformare din locuitor in cetatean... Bunul cetatean este acela care contesta, care gandeste critic si nu ia lucrurile asa cum ii sunt date... Disciplina este importanta pana la punctul in care se transforma in obedienta... Primul pas in procesul de transformare in cetatean nu este un proces de invatare, ci unul de dezvatare... Meritam mai mult... Puterea e la noi... Vom avea progres cand vom fi o masa critica de cetateni exigenti, hotarati sa lupte pentru schimbare"Lectii invatate in urma implementarii programului IMPACT cu Diana Certan (Fundatia Noi Orizonturi)

"Prima lectie: alegeti numele... Am hotarat sa schimbam numele, nu pentru a face un compromis, ci din respect pentru partenerii nostri... A doua lectie: sa nu ne ducem siguri unde vrem sa ducem schimbarea... Impactul consta in fiecare din povestile individuale ale noastre"Cum arata Romania vazuta de studentii din strainatate cu Irina Pacurariu (TVR)

"Din pacate, in lumea din care vin eu comunitatea se numeste rating... Fericirea este atunci cand reusesti sa activezi cu energie constanta... ii chemam dar nu stim ce sa facem cu ei (studentii straini)"Ce legatura are educatia cu sexul? Nu mare lucru, zice Razvan Crisan (Asociatia ORICUM). Dar ar trebui.

"Se invata facand... Daca nu faci tu, degeaba, nu inveti... Invatam mult mai usor si mai repede unii de la altii... Ideea ca putem sa disociem tanarul de tehnologia, cred ca trebuie sa uitam de ea... Educatia trebuie sa fie incitanta... interactiva si... multi-player"
 

 

Discursuri a treia sectiune: Impact sistemic


Schimbarea este posibila sau O istorie a evenimentelor civice din 1989 cu Romeo Mosoiu (Ministerul Educatiei Nationale)

"Din 1989 am participat activ la marea majoritate a evenimentelor civice care au avut loc... A contat foarte mult faptul ca am fost uniti... Spun "Gata oricand" pentru educatie"Educatia ca un elefant roz sau ca un proces de seductie cu Magda Balica (Institutul de Stiinte ale Educatiei)

"Ma pasioneza ideea de invatare, oriunde s-ar intampla ea... Educatia ar trebui sa fie un proces de seductie... Cred ca acet sistem (formal de educatie) se poate schimba, se poate transforma, dar nu oricum... Avem nevoie de valori, atitudini, ceea ce lipseste este creativitatea... Povestile se pot rescrie atata vreme cat participa la reintelegerea lor"


 

Despre elefanti, imparati si schimbarea paradigmei sistemului de educatie din Romania cu Marian Stas (Liderii Mileniului Trei)

"In momentul de fata in educatie imparatul e gol, elefantul e in incapere iar argumentul de la care plec are legatura cu transformarea sistemului de educatie... Romania este intr-un film, iar scoala, ca sistem, este incremenita in filmul anterior... ceea ce reprezinta o vulnerabilitate strategica pentru Romania... Am decis sa ma implic pentru ca imi pasa"

 

Discursuri a patra sectiune: Lectii despre invatarea pe tot parcursul vietii


Job-ul si creativitatea. Ce au in comun? cu Vlad Tausance

"Deschizand cutia... Primul pas: curiozitatea... Al doilea mare cadou: generozitatea... Sunteti sigur ca v-ati pus toate intrebarile?"... Schimbatul lumii este un domeniul greu epuizabil si un pariu foarte sigur... Care este cadoul pe care vreti sa-l faceti lumii?"Abordarea critica a normei sau despre toleranta si cum depasim limitarile cu Irina Nita (Asociatia ACCEPT)

"Omul este definit mai mult decat de o simpla eticheta... Instrumentul magic este un clopotel care ar trebuie sa sune ori de cate ori auziti "este normal" sau o pozitionare de genul "noi si voi".


 

Authentic learning sau cum invatam pe bune cu Vlad Atanasiu (Centrul de Resurse pentru Organizatii Studentesti - discurs in limba engleza)

"Children are perfect learning machines... Learning is about becoming and reinventing yourself... True learning happens in the real complexities of life... Life is learning!"Corpul surpinzator sau potentialul acestuia prin miscare intr-un discurs prefatat de... dans cu Andreea Novac (Centrul National al Dansului Bucuresti)

"Corpul vorbeste in orice ipostaza... Atata vreme cat avem un corp si ne putem misca, putem dansa!... Miscarea, si, prin extensie, dansul, sunt adanc inradacinate in codul nostru genetic!"
 
Adaugat de nonformalii la 19-07-2013 13:55:00
Editat de Andrei Popescu la 08-08-2013 5:28:55
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
5480 vizualizari