Ce este Tineret in Actiune (TiA)

O definiţie... formală

Tineret în Acţiune este programul european prin care sunt finanţate proiecte cu şi pentru tineri.
Este un program care susţine activităţile de învăţare nonformală, participarea activă, voluntariatul, includerea tinerilor cu oportunităţi reduse, cetăţenia europeană, implicarea tinerilor, diversitatea.
Perioada de desfăşurare: 2007 - 2013


Şi una... nonformală

Un spaţiu cu şi pentru tineri. În care ideea este aceea de a învăţa să înveţi. A lucra în echipă. A comunica. A înţelege. Pe tine şi pe cei din jurul tău. Locul în care se descoperi toate acele lucruri pe care nu le găseşti într-un manual. Şi în care te (re)descoperi. Pentru că aici nonformalul este la el acasă.


De ce Tineret în Acţiune?

Aici întâlneşti oameni foarte entuzişti care pot deveni enervant de încăpăţânaţi tocmai datorita entuziasmului şi dorinţei de a face „ceea ce este bine”. Sunt oameni cu care trebuie să lucrezi şi să faci echipă! Oameni alături de care trăieşti experienţe puternice. Şi împreună cu ei înveţi în câteva momente capitole întregi din... enciclopedia vieţii.

Iată şi un film realizat în cadrul unui proiect care surprinde câteva experienţe ale unor oameni "păţiţi":

Tineret în Acţiune reprezintă o ocazie pentru tineri şi pentru cei care lucrează cu ei de a se implica activ şi de a derula proiecte de care simt că este nevoie în comunitatea lor sau la nivel naţional/european. În acest fel, tinerii au şansa de a dezvolta noi competenţe şi aptitudini, de a-şi pune în valoare cunoştinţele pe care deja le au, de a experimenta.

Tineret în Acţiune
este un program care aduce o schimbare, prin acţiunea tinerilor şi a celor care lucrează cu ei, la nivel de atitudine şi mentalitate. Şi, nu în ultimul rând, un program care determină schimbarea în bine la nivelul comunităţilor locale, naţionale şi europene. Şi face asta în România începând cu anul 2007...


Câteva cifre

În primii şase ani de existenţă a programului au fost investiţi peste douăzeci şi cinci de milioane de Euro în aproximativ o mie cinci sute de proiecte care au implicat zeci de mii de tineri şi lucrători de tineret. In plus, au fost organizate peste cinci sute de cursuri de formare care aplica o metodologie nonformală, cursuri la care au participat aproape zece mii de oameni. And counting....

Iar în spatele acestor cifre stau tot atâtea idei ale tinerilor de a face o diferenţă în jur, de a schimba în bine, idei de implicare, voluntariat şi participare. Idei de a colabora cu alţi tineri din Uniunea Europeană şi din vecinătatea UE, de a experimenta interculturalitatea, de a comunica, idei de prietenie şi, de ce nu, de distracţie. Idei non-formale, prin care şi-au propus să se formeze, să înveţe altfel - făcând lucruri diferite, să îi ajute pe cei din medii defavorizate, să fie informaţi şi să îi informeze pe alţii, să se întâlnească cu cei care iau deciziile şi să promoveze valorile în care cred.

Acţiunile TiA

Fiecare acţiune a programului îţi propune ceva diferit. Alege-o pe cea care raspunde cel mai bine nevoilor tale!
Acţiunea 1.1 - Schimburi de tineri
Acţiunea 1.2 - Iniţiative ale tinerilor
Acţiunea 1.3 - Proiecte pentru democraţie participativă
Acţiunea 2 - Serviciul European de Voluntariat
Acţiunea 3.1 - Cooperare cu ţările partenere din vecinătatea UE
Acţiunea 4.3 - Proiecte de formare şi reţele
Acţiunea 5.1 - Întâlniri ale tinerilor şi responsabililor politicilor de tineret

Detalii: www.tinact.ro

Prietenii îi spun TiA!
Adaugat de Andrei la 29-10-2012 8:22:47
Editat de Andrei Popescu la 25-11-2012 9:08:52
Iti place? Da un
Placut de 2 persoane
4970 vizualizari