adauga propunere

Educatia nonformala merita!

Educatia nonformala merita!
„I’m not telling you it’s going to be easy, I’m telling you it’s going to be worth it” – asta citeam duminica seara pe contul de Facebook al educatiei nonformale (da! poate ca nu stiati, dar educatia nonformala are cont pe Facebook de anul acesta; ceea ce inseamna, dupa cum ar spune unii, ca exista!).

Mai era ceva scris acolo: „un weekend minunat de conectare si constructie cu oameni incredibil... de nonformali! educatia nonformala merita”.

Mesajul venea dupa a doua intalnire a Retelei de Educatie Nonformala (REN). Concluzia? Merita sa construim mai departe aceasta retea!
Am inceput cu ea in 2012, pe hartie, ca parte din proiectul NONFORMAL. De pe hartie, a prins contur si in realitate - o prima intalnire, cand am stabilit si misiunea retelei: de a sustine si incuraja actorii educationali din Romania sa dezvolte programe / proiecte / activitati / modele educationale de calitate, integrate, prin folosirea educatiei nonformale, pentru a dezvolta o cultura a invatarii pe tot parcursul vietii.  

Tot atunci, la prima intalnire, am conturat si obiectivele REN: ne dorim ca aceasta retea sa includa cei mai importanti actori din educatia nonformala, indiferent de sectorul din care vin, pentru a coopera mai bine si a fi promotori ai educatiei nonformale.

A fost, acum, si a doua intalnire - la Predeal, intre 14-16 decembrie. Ce credem acum, la finalul ei? Credem ca merita sa transmitem in continuare mesajele privind educatia nonformala, in locuri unde ele inca nu au ajuns. Merita sa ne facem cunoscuti si sa promovam principiile retelei: „Tot educatie. Nonformala” si „Oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul”. Merita sa facem mai mult si mai bine, sa aratam si altora, prin actiuni comune, care sunt beneficiile educatiei nonformale, cat de multe lucruri a adus ea in vietile noastre si ale celor cu care lucram, ce impact are, cum inveti in educatia nonformala!

Suntem deja cam 100 de oameni in retea. 100 de oameni care, adunat, lucreaza cu mii de oameni si au impact asupra a mii si mii de oameni. Oameni care, la randul lor, au vazut ca poti sa inlaturi prejudecati citind carti vii; ca poti sa devii din spectator, actor; ca poti invata prin joc; ca poti sa te exprimi prin imagini; ca poti transmite mesaje prin animatie stradala; ca poti inventa povesti... Noi, toti acesti oameni, credem in ceea ce facem! Credem ca oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul. Si credem ca putem face mai mult impreuna, pentru educatia nonformala!

Asa ca in 2013 vom incerca sa promovam mai mult si mai bine educatia nonformala! Vom organiza, ca si in 2012, cea mai lunga zi din an: Ziua Educatiei Nonformale. Vom dezvolta in continuare portalul www.nonformalii.ro. Vom incerca sa aducem in aceeasi retea, in numele acelorasi principii, cat mai multi dintre actorii implicati in educatie nonformala - ONG-uri, muzee, biblioteci, scoli, teatre, institutii publice, biserici, companii, ceainarii, centre culturale... Stim ca asta inseamna implicare, telefoane, mail-uri, evenimente, intalniri, materiale, interviuri, markere, coli de flipchart, deplasari... Si stim ca asta inseamna entuziasm, bucurie, sens. Asa ca ne continuam drumul, in retea! Si speram sa ne intalnim, la jumatatea drumului, cu cei care cred in aceleasi lucruri ca si noi. Reteaua e deschisa si vrem sa creasca!
A fost un weekend de conectare si constructie, asa cum scria si pe Facebook. Au fost discutii lungi, planificari, momente de reflectie, decupaje din hartie, proiecte de suflet, advocacy, creativitate, promovare. A fost tot educatie, nonformala! Si va fi si in continuare.

Reteaua de Educatie Nonformala a fost creata in cadrul proiectului N.O.N.F.O.R.M.A.L., derulat de FDSC in parteneriat cu ANPCDEFP si ISE si finantat prin Programul Invatare pe tot parcursul vietii.


Miruna Covaci 

Articol preluat de pe http://www.romaniapozitiva.ro


Tag-uri: educatie nonformala, ren, beneficii
Propus de Miruna la 28-12-2012 6:17:56
Editat de Andrei Popescu la 08-01-2013 8:57:20
Istoric Educatia nonformala merita! Modifica Educatia nonformala merita!
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
4748 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu