adauga propunere

Nonformalii cresc si dau mai departe

Nonformalii cresc si dau mai departe Articol care face parte din campania de promovare a educaţiei nonformale şi preluat din dailybusiness.ro (25 februarie 2013). Articolul original îl găsiți aici.
***

Cluburile „Impact” si Incubator 107 sunt doua proiecte de educatie nonformala, care se extind din oras in oras.

Cluburile „Impact”, organizate de Fundatia Noi Orizonturi, au aparut in 2006, ca o continuare a unei singure tabere de o saptamana, de pe Valea Jiului, in care copii invatau despre dezvoltare personala.

Prin ele, elevii invata sa-si rezolve problemele comunitatii.
in tabara care dura o saptamana, copiii invatau despre comunitate si mediul inconjurator prin povesti si jocuri, dar dupa terminarea ei nu aveau unde sa practice cunostintele invatate, pentru ca Valea Jiului nu era o zona in care sa se organizeze activitati pentru tineri. Fondatorii Noi Orizonturi s-au gandit sa extinda proiectul si intalnirile saptamanale prin cluburile Impact”.

Cluburi sunt organizate in diferite orase, in care se intalnesc 15 copii odata. Ei sunt educati sa aiba constiinta comunitara prin jocuri interactive si povesti. Sunt invatati cum sa gandeasca proiecte in folosul comunitatii si cum sa stranga bani pentru ele, o data la trei luni.

Un elev din Impact Mehedinti a facut un proiect prin care a construit o casa intr-o zona inundata din Dolj, pentru care a fost premiat la Gala Voluntarilor 2012. Nu invata despre marketing intr-o afacere, dar dezvolta niste afaceri in care trebuie sa faca activitatea de marketing”, spune Diana, manager la Fundatia Noi Orizonturi. Practic, este tot educatie, dar nonformala.

Cursurile sunt predate de profesori, parinti, preoti sau asistenti sociali, care fac patru ore de voluntariat pe saptamana, dupa o serie de traininguri asigurate de fundatie. „Sa faci asta in fiecare saptamana, ca profesor ?”, spune Diana, la salariile pe care le au si sa faca din programul asta oaza lor de speranta ca Romania va fi mai buna, e ceva fantastic.”

Profesorii si parintii nu intelegeau la inceput de ce ar trebui sa faca voluntariat ei sau copiii lor, dar in timp, programul a vorbit prin rezultate (copiii se implicau si intelegeau repede ce li se explica, prin practica). Nu ne mai aflam in situatia in care sa vorbim in orase, ci primim cam 50 de cereri de intiere de cluburi pe an”, spune Diana. De la un singur club au ajuns astazi la 141, in 13 judete. Acum, oricine poate invata. Oriunde. Tot timpul.


Ioana, o fosta eleva Impact”, a terminat facultatea in Anglia si organizeaza evenimente la o firma de acolo. Din cand in cand ii scrie Dianei ce planuri mai are. Acum vrea sa inoate la un concurs si sa doneze banii stransi catre Fundatia Noi Orizonturi. Mama Ioanei, o doamna trecuta de 50 de ani, i-a scris Dianei pe Facebook: Doamna Diana, nu ne-am cunoscut niciodata, dar eu va multumesc ca i-ati schimbat viata fiicei mele”. si cand auzi de cateva ori asta”, spune Diana, mai pui benzina in rezervor”.

Benzina in rezervorul unei mansarde a inceput sa puna si Stefana Popa in 2011, cand a initiat un proiect de educatie nonformala, prin asociatia Macaz Cultural. Primise de la tatal ei o casa pe strada Traian 107, cu conditia sa faca si ceva folositor din mansarda ei. Dupa mai multe incercari, a transformat-o intr-o casa pentru ateliere de toate felurile si i-a spus Incubator107.

Incubator107 a venit din dorinta de a impartasi lucrurile pe care le stiam si de a invata de la altii lucruri despre care nu am habar”, spune stefana. „Voiam sa ne imbogatim reciproc, sa ne simtim utili si sa ajungem la o apropiere simpla si sincera.”

Apropierea se face prin mesteri - cum le-au spus ei profesorilor de la ateliere – care sunt alesi de multe ori prin recomandari. Ei vin si organizeaza zilnic cursuri in mansarda, fiecare de ce e pasionat. Unii sunt pasionati si ii invata pe oameni cum sa faca sapun, altii cum sa gateasca, cum sa ghiceasca in ceai, cum sa-si faca un hamac sau cum sa mediteze. Incubatorul functioneaza pe sistemul donatiilor sugerate, de 30 de lei pe curs.

Gama de ateliere este vasta pentru ca Incubator107 este „locul in care oricine poate invata pe oricine orice”, cum le spune motto-ul.

Daniela Tache are 26 de ani si se numara printre cei care vin des la atelierele de la Incubator 107 si a fost incantata de motto-ul lor. Practic, stii ceva si dai mai departe. Sustin datul mai departe si consider ca, daca am face cu totii asta, am schimba lumea in bine.”

A devenit o scoala unde avem materiile preferate, unde ai colegi de care-ti place si profesorii sunt de varsta ta”, spune stefana. „Nici nu-ti dai seama ca incepi sa devii indemanatic, inventiv, comunicativ”.

Pentru o comunicare buna, echipa organizeaza lunar o nocturna, eveniment prin care cheama mesterii sa faca demonstratii in fata oamenilor ale atelierelor noi care vor incepe. Daca celor prezenti le place ce vad, se inscriu. Un atelier este organizat o data pe saptamana, de la sapte seara, in mansarda si se schimba lunar.

Oameni din alte orase care au aflat de Incubator 107 au fost incantati de model si l-au initiat in Brasov, Iasi, Cluj si Timisoara.
Stefana crede ca si adultii au dreptul sa descopere lumea din jur. „E un moment de gratie cand descoperi ca, pe langa contabilitate de exemplu, esti foarte bun la recunoasterea simbolurilor dintr-o ceasca plina cu zat. Revelatie. iti place si te pricepi la ceva ce nu ti s-a dat niciodata ocazia sa experimentezi.”Relevant pentru programele: incubator107, IMPACT
Tag-uri: programe, educatie nonformala, impact, incubator107
Propus de nonformalii la 25-02-2013 14:29:40
Editat de nonformalii la 25-02-2013 14:33:15
Istoric Nonformalii cresc si dau mai departe Modifica Nonformalii cresc si dau mai departe
Iti place? Da un
Placut de 3 persoane
4673 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu