adauga propunere

Labyrintheme - ce & cum

Labyrintheme - ce & cum
Labyrintheme - povestind locuri, oameni şi artefacte cu ajutorul teatrului participativ
                   
Labyrintheme este un proiect care vizează dezvoltarea potenţialului şi practicilor muzeelor şi altor instituţii administrând patrimoniu istoric şi cultural ca spaţii de învăţare şi dialog intercultural, promovând o implicare mai substanţială a publicului lor şi a comunităţilor în care acţionează. Labyrintheme este dezvoltat de către un parteneriat care include două universităţi (Universitatea Bucureşti, România; Universitatea Balikeşir, Turcia), un muzeu important (Manchester Museum, Marea Britanie) şi trei furnizori de educaţie a adulţilor (BIVEDA, Bulgaria; ONAGEB.SPAIN, Spania; Asociaţia Epsilon III, România) – cu susţinere din partea Comisiei Europene, prin Programul Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii / Grundtvig (510431-LLP-1-2010-1-RO-GRUNDTVIG-GMP) în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2012.
 
Pentru a-şi atinge obiectivele, partenerii Labyrintheme au conceput un curs de formare în care participanţii preiau un spaţiu şi dezvoltă efectiv un spectacol bazat pe povestiri legate de respectivul spaţiu şi ale oamenilor care interacţionează cu acesta, utilizând cadrul integrator al unei formule pe care o numim teatru labirint. Teatrul labirint este un tip de de teatru participativ, interactiv, specific spaţiului şi contextului acestuia, care implică participanţi (care NU sunt actori sau alte tipuri de profesionişti din domeniul artelor spectacolului) ce dezvoltă un itinerariu într-un spaţiu anume (interior, exterior, dar cel mai adesea o combinaţie între cele două) asamblat dintr-o serie de experienţe conectate printr-o povestire / naraţiune.  
 
Cursul de formare este, deci, configurat ca un atelier de 6 zile, cu puţină teorie şi multă practică – deoarece ‘labirintul’ trebuie construit de la 0, iar participanţii asamblează efectiv un spectacol de teatru labirint pe parcursul a 5 din cele 6 zile, folosind o serie de metode şi tehnici de teatru participativ preponderent dezvoltate ca parte a paradigmei Teatrului Oprimaţilor al lui Augusto Boal. Este muncă de echipă, deoarece trebuie pusă la punct o întreagă povestire, dar care stârneşte multă creativitate individuală, necesară în fiecare etapă a itinerariului. Este o practică extrem de participativă şi interactivă (şi acest lucru este foarte vizibil în timpului spectacolului propriu-zis). Este distractiv. Ah, da, şi funcţionează: a funcţionat pentru noi (Asociaţia Epsilon III) şi pentru sute de participanţi în Austria, Bulgaria, Franţa, Ungaria, Islanda, Italia, Macedonia, Marea Britanie, Portugalia, România, Serbia, Spania, între multe alte locuri. 

*** Ideea aplicării teatrului labirint în spaţiul şi contextul unui muzeu aparţine exclusiv Asociaţiei Epsilon III din Bucureşti, România; de altfel, prima aplicaţie de acest tip [din nu-foarte-lunga existenţă a teatrului labirint] a avut loc, în noiembrie 2008, chiar în Bucureşti, în incinta Muzeului Ţăranului Român - cu vrăjitorul Lucian Branea şi maestrul de ceremonii Adrian Ciglenean ca mobilizatori ai unui grup de tineri de 20-55 de ani din Ţara Galilor, Portugalia, Franţa şi România.  
 
În 2013, sunt disponibile (până în prezent!) 4 astfel de sesiuni de formare, accesibile candidaţilor la burse pentru mobilităţi de formare continuă Grundtvig, dar şi Comenius:
* 1-6 iulie – Sofia, Bulgaria
* 22-27 iulie – Sofia, Bulgaria
* 2-7 septembrie – Sozopol, Bulgaria
* 9-14 septembrie – Sozopol, Bulgaria
cu noi oportunităţi avute în vedere pentru 2013 şi ulterior.
 
Vizitaţi website-urile proiectului, la adresele:
http://labyrintheme.org 
https://www.facebook.com/Labyrintheme
pentru a afla mai multe despre Labyrintheme, despre teatrul labirint şi despre alte modalităţi de a transforma muzeele în spaţii mai prietenoase !Tag-uri: labirint, teatru, poveste, povestire, muzeu, Lucian Branea, Adrian Ciglenean
Propus de Lucian la 27-02-2013 16:45:45
Editat de Adriana la 28-02-2013 7:06:43
Istoric Labyrintheme - ce & cum Modifica Labyrintheme - ce & cum
Iti place? Da un
Placut de 4 persoane
3075 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu