adauga propunere

A fost o data ca niciodata - nonformalul in LABORATOR

A fost o data ca niciodata - nonformalul in LABORATOR
Se spune că această poveste este fără de început sau sfârşit, că odată prins/ă în mreajele ei, nu mai eşti la fel… Unul dintre personajele sale este LABORATORUL –  un spaţiu care transformă, care vibrează într-un anume fel şi care te atrage.  În 2012 l-am chemat înspre mine şi a venit! M-a acceptat, şi-a deschis porţile şi aşa am devenit personajul central în propria-mi poveste – Laboratorul de Educaţie Non-Formală, ediţia 2012.

În momentul în care am paşit în tărâmul de la Gura Portiţei, locul unde se întâlneşte apa dulce cu apa sărată, am intrat într-o lume plină de oglinzi. La început m-am speriat un pic. Apoi am ales să mă privesc adânc în fiecare oglindă pe care am întâlnit-o. Unele mai mari, altele mai mici. Unele mi-au arătat tot ce e mai frumos în mine, în altele îmi vedeam răutatea şi frustrările. În unele oglinzi îmi vedeam propriu zbor, în altele îmi oglindeam împiedicările. Însă toate erau acolo, parcă doar pentru mine. Mi-a trecut de multe ori prin minte gândul să aleg să nu le văd. Dar eram într-un labirint în care oricât de mult înaintam, tot la mine ajungeam. O destinaţie în care săratul se îmbină cu dulcele şi la care nu mi-a fost uşor, însă nici greu, să tot ajung.  Cineva a spus, la început, că LABORATORUL îţi dă ceea ce îi dai şi tu. Ei bine, eu am decis să mă dau pe mine şi nu mică mi-a fost surpriza ca la final, el, LABORATORUL m-a dat înapoi, tot pe mine. Uşor diferită totuşi. Tot privindu-mă în atâtea oglinzi zile în şir, prin metode diferite, am început să mai îndrept pe ici colo anumite aspecte mai şifonate şi le-am îngrijit mai mult pe cele care “dădeau” bine. Iar la final m-am invitat la DANS … şi am dansat plină de recunoştină pentru fiecare reflecţie pe care mi-au văzut-o în cei de lângă mine şi pentru fiecare învăţătură care mi-a fost dată. A fost un dans al acceptării, iertării şi iubirii! A fost dansul meu într-un laborator parcă dedicat doar mie!
 
Într-adevăr o poveste frumoasă şi fără final, deoarece educaţia non-formală poate începe oriunde şi cu oricine, atâta timp cât i se pregăteşte un “scenariu de poveste” (cadrul de desfăşurare). Experienţa laboratorului de la Gura Portiţei mi-a clarificat şi mai mult felul cum percep educaţia non-formală: un proces vag, nu prea concret, în care e nevoie să alegi să intri; unde, de cele mai multe ori, e vorba despre tine (cel care înveţi, şi mai puţin despre cei care te învaţă);  care poate fi relaxant dar poate fi şi paradoxal de dureros; care e şi dulce, e şi sărat; îmbină într-un mod armonios emoţia cu fizicul şi mentalul; unde e nevoie de acceptare, reflecţie, depăşirea limitelor şi implicare, dar care e distractiv şi te lasă “să dansezi” aşa cum simţi J
 
Pentru că mi-a plăcut povestea atât de mult, m-am decis să fiu “scriitoarea” unei poveşti asemănătoare, un laborator pe metode nonformale de alfabetizare, care poate se va organiza in luna februarie 2014 la Băile Herculane. Am mai tot spus şi altora magia întâmplării şi se pare că e molipsitoare, chiar şi dincolo de graniţe. Deoarece încă două poveşti asemănătoare s-au scris şi sunt pe cale de a deveni întâmplare: laborator de metode de educaţie non-formală utilizate pe includerea socială a tinerilor – unul în Croaţia şi unul în Armenia (mai multe informaţii în curând pe www.y-e-n.net)
 
Şi-am încălecat pe-o şa de REN şi-am ţâşnit-o nonformal pe mai departe!

 

 
 Tag-uri: educatie, non-formal, dans, laborator, oglinda
Propus de Romina la 18-04-2013 5:54:20
Editat de Andrei Popescu la 18-04-2013 14:53:36
Istoric A fost o data ca niciodata - nonformalul in LABORATOR Modifica A fost o data ca niciodata - nonformalul in LABORATOR
Iti place? Da un
Placut de 7 persoane
9155 vizualizari

Commentarii

Nu exista comentarii.

Postati un comentariu